Българската агенция по безопасност на храните иска да бъдат направени изменения в законодателството за по-ефективен контрол и превенция на нелегалното развъждане и търговия с домашни любимци.

Изпълнителният директор на агенцията Иван Шиков заяви, че е инициирал създаването на работна група за промяна в законодателството, по-конкретно в Закона за ветеринарномедицинската помощ и Закона за защита на животните.

Важно е ние, които работим по проблема с нелегалното развъждане и търговия с животни компаньони, заедно да набележим промени, които да предложим на законодателния орган, посочи той на открита среща под надслов "Заедно срещу нелегалната търговия с домашни любимци", на която присъстваха представители на Министерство на земеделието, Главна дирекция национална полиция - зоополиция, район "Витоша" на Столична община, неправителствени организации - "Фондация "Четири лапи", "За правата на животните в България", и "Помощ за животните - ДАРА", доброволци, помагащи на животни в беда.

Шиков уточни, че вече е адресирал официално писмо до министъра с такова предложение. По негови думи работата на терен, сътрудничеството между БАБХ и другите институции и обработването на сигналите от граждани и НПО показва, че е необходимо двата закона да бъдат изменени така, че проверяващите да имат по-големи правомощия при инспекция.

Увеличение на нелегалния износ на домашни любимци отчита БАБХ

Увеличение на нелегалния износ на домашни любимци отчита БАБХ

Нямало постоянен ветеринарен контрол на граничните пунктове

От Агенцията по храните посочват, че законите и нормативните актове, които уреждат обстоятелствата, при които се отглеждат домашните любимци, имат пропуски.

Предложени са също промени по отношение на броя и условията, при които се отглеждат домашните любимци и кога стопаните ще трябва да регистрират имотите си като развъдни стопанства. Целта е да се осигури проследимост на животните, които се даряват или продават от тях, установяване на здравния им статус и затегнат контрол по отношение на търговията с тях.

Съгласно проучване на "Четири лапи", публикувано през октомври 2022 г., 60% от кученцата в България се продават без микрочип и паспорт.

Половината от закупените кученца са на възраст от шест седмици или още по-малки, когато все още трябва да бъдат с майките си. 

В изследването се посочва, че безпрецедентното търсене по време на пандемията от COVID-19 подхранва незаконната търговия с кученца в цяла Европа.

Близо 2,4 млн. кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове

Близо 2,4 млн. кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове

В България незаконната търговия с кучета процъфтява

У нас едва 40% от анкетираните казват, че кученцето им е било микрочипирано и регистрирано преди продажбата. От всички държави, участвали в проучването, България се отличава като страната с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани онлайн.

Половината от кученцата са закупени на възраст 0-6 седмици, което е незаконно, тъй като компрометира значително здравето и социализацията на кученцата до края на техния живот.

Само 15% от купувачите казват, че са купили кученцето си от регистриран развъдник. 

Повечето кученца са рекламирани в социалните медии (51% общо, 35% от тях във Facebook) и в уебсайтове (29%).