Българското дружество за защита на птиците обяви категоричната си подкрепа за Софийския университет „Св. Климент Охридски" в спора му с Министерството на културата за правото на ползване и стопанисване на ботаническата градина в Балчик.

В отворено писмо до министър-председателя Сергей Станишев природозащитниците подчертават, че министерството прави опит да ограничи законните права на най-старото ни висше училище върху поддържаната от него над половин век ботаническа колекция в парковата част на градината.

В писмото си екозащитниците подчертават, че законните права на Университета са потвърдени от Върховния касационен съд и Върховния административен.

Те се обявяват категорично против предложението на министъра на културата Стефан Данаилов за „уточняване на правата на Софийския университет" върху Университетската ботаническа градина в Балчик като противоречащо на решенията на върховните съдебни институции, които са окончателни и не подлежат на преразглеждане.  

„Въпросните решения не оставят съмнения относно фактическата и юридическата обстановка по отношение на правата на Софийския университет върху Университетската ботаническа градина", изтъкват природозащитниците.

„Като гражданска организация, регистрирана в обществена полза, си позволяваме да отбележим, че опити по подобен начин да бъдат реализирани интереси, които противоречат на тези на българското общество, са в явен ущърб на държавността в България." - се казва в заключение в писмото.

От Българското дружество за защита на птиците изразяват увереност, че премиерът и Министерският съвет няма да подкрепят подобни действия.

Копия от документа са изпратени до министрите на образованието и на регионалното развитие.