Протест на жители на столичните квартали "Горна баня" и "Овча купел" затвори Околовръстния път. Днешният ден, 1 април е избран символично "заради дългогодишните лъжи и обещания, че се прави всичко възможно двете бани - паметници на културата, част от историята на София и света да се ремонтират, а вместо това са оставени да стигнат до пълна разруха", коментират протестиращи.

Протестът започна пред рушащата се сграда в Горна Баня, където жители и на двата квартала представиха исканията си. Хората затвориха Околовръстния път в района на "Овча купел", където се изгражда метро. Пропускаха се само автобуси на градския транспорт и линейки. Полицията отбиваше движението и нямаше чакащи автомобили. Блокадата продължи до 12.30 часа, съобщава БНР.

"Нашите основни искания са максимално бързо да бъдат възстановени баните, за да се предотврати това самосрутване тяхно и да се предприемат конкретни мерки затова", коментира един от организаторите на протеста Владимир Каравелов. Според него сега това е блокирано по чисто бюрократичен път.

"Единственият, който може да свърши това в момента и е поел някакъв ангажимент, е Столична община. В момента болницата в "Овча купел" отказва да го направи поради липса на средства, но продължава да държи собствеността, а Столична община не може да ремонтира нещо, което не е нейна собственост. Столична община има желание, когато има някакво осигурено финансиране, включително са кандидатствали по европейски програми, където ще бъдат използвани баните за научни центрове, но ще бъде запазена и основната им функция - като минерални бани", допълни той.

Жители на столични квартали искат поддръжка на минералните бани

Жители на столични квартали искат поддръжка на минералните бани

Планират да блокират Околовръстния път в знак на протест