Напрежение беляза 79-ата протестна вечер в столицата, предаде БНР. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция в района на Българската национална телевизия. Въпреки напрегната ситуация нямашe сериозно пострадали и ранени.

Всеки ден в София ще има блокади на сгради и протестни акции, предупреди председателят на движение БОЕЦ Георги Георгиев, след акцията пред БНТ с искане за свободата на словото.

Активисти на инициативата Граждански форум "Орлов мост" обявиха, че се събират утре в 08:00 ч. пред Съдебната палата. За неделя пък е предвиден голям митинг-концерт на Орлов мост под наслов "Бъдеще за България".

Междувременно протестиращите наред с оставките на премиела Бойко Борисов вече искат и тази на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Според тях тя нарушавала българското и европейското законодателство с изискването протестиращите да заявяват предварително своите демонстрации. Те смятат, че проявите им не са нерегламентирани и че просто защитават демократичните си права. Те обвиняват кмета на София и за лошата градска инфраструктура и презастрояването на столицата.

С оглед на това традиционното шествие на протестиращите тази вечер се отправи по различен маршрут. В център на гражданското недоволство се превърне сградата на Столичната община, която към 21:30 ч. беше обстрелвана с яйца от протестиращите.

Малко преди 22:00 ч. те напуснаха ул. "Московска" 33, където е сградата на общината, и се отправиха към сградата на БНТ преди част от тях да се насочи към Орлов мост.

Към 22:30 ч. възникна напрежение пред БНТ между протестиращи и полицаи, след като симпатизанти на движение БОЕЦ се опитаха да влязат в сградата на обществената телевизия, но не бяха допуснати от охраната. Напрежението беше породено от желанието на активисти от движение БОЕЦ да вземат участие в предаването по БНТ "Панорама".

Към 23:00 ч. обстановката постепенно се нормализира, и вече нямаше напрежение между протестиращи и полиция. Трите входа на БНТ обаче останаха блокирани, тъй като протестиращи очакваха здравния министър Ангелов, който взе участие в предаването "Панорама".

Междувременно проф. Ангелов остана блокиран в сградата на БНТ близо час след предаването докато полицаи успяха да изтласкат протестиращите, стоящи пред входа на БНТ, за да позволят на здравният министър да се качи в служения си автомобил.

Друга малка група от протестиращите блокира кръстовището на Орлов мост за близо два часа. Малко преди полунощ то беше освободено.

79-та вечер в София на антиправителствен протест

79-та вечер в София на антиправителствен протест

От „Отровното трио“ питат защо Гешев живее в държавна резиденция в Бояна

Хората на днешния протест бяха по-малобройни, като някои от тях изразиха съжаление, че енергията за промяна се прахосва, тъй като няма добри лидери.