Протестиращите земеделски производители, които вчера блокираха със селскостопанска техника десетки пътни участъци в страната, се събират в 10 ч. при село Долни Богров в столичния район "Кремиковци". На място ще са представители на всички 26 браншови сдружения от инициативния комитет на протестите ще бъдат на мястото. Това става ясно от съобщение на Българския фермерски съюз.

При Долни Богров земеделците ще чакат разрешение за влизане в София и предвиждат протестът им да продължи пред Министерски съвет. В него участват зърнопроизводители, животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци и др.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов заяви пред Нова телевизия, че днес ще съгласуват със Столична община маршрута на протеста. В момента до София са стигнали около 400 трактора, очакват се до 10 часа още. Те няма да се откажат, докато исканията им не бъдат изпълнени - нещо, което не виждат към момента. Какво не е изпълнено и какви са точно исканията Проданов не заяви днес.

Ясно обаче показа, че протестът е заради думите на премиера Денков, че не преговаря с терористи. Не отивало на един академик и учен да използва такива изразни средства, а и зърнопроизводителите още не са чули извинение.

БНР информира, че се предвижда и влизане на селскостопанските производители с тежка техника в центъра на София, но то се отлага за ранния следобед, тъй като днес в столицата е планиран и протест на миньори и енергетици. По този начин земеделците дават срок до около 15:00 часа за удовлетворяване на исканията им

Четири от 5-те искания на зърнарите изпълнени, Вътев кани на разговор за последното

Четири от 5-те искания на зърнарите изпълнени, Вътев кани на разговор за последното

Министър Вътев кани с есе на среща протестиращите земеделци

Според националното радио, освен събиращите се при Долни Богров, земеделци са заели позиция на друг вход на София още от снощи.

След проведена среща с инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители в Министерството на вътрешните работи (МВР) е постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция, но без нарушаване на обществения ред и затрудняване на свободното придвижване на гражданите. Това се посочва в съобщение на вътрешното министерство.

В днешния ден земеделската техника ще бъде разположена под контрола на МВР на обособено за целта място в района на Долни Богров.

Протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес не се очакват, успокояват от министерството.

Мирослав Найденов: Протестите на земеделците са справедливи и нямат нямат политическа окраска

Мирослав Найденов: Протестите на земеделците са справедливи и нямат нямат политическа окраска

Ако държавата иска да помогне, да осигури пазари за залежаващата земеделска продукция

Пред БНР протестиращите земеделци потвърждават за постигнатото споразумение с МВР. Днес те очакват информация от властите за възможността да бъдат изпълнени исканията им. Ако до 15:00 часа няма решение, което да ги удовлетворява, след приключването на синдикалния протест на миньорите и енергетиците те ще влязат в София, но не с тракторите, а с личните си автомобили и с други превозни средства. Отправна точка на протеста им е Министерският съвет. Така на практика, ако днес не бъде постигната договореност, протест на земеделците със селскостопанска техника в София ще се проведе утре сутрин.

Пред БНТ пловдивският зърнопроизводител и председател на НАЗ през периода 2011-2013 г. Ангел Вукодинов коментира, че основното притеснение е на земеделците е, че не са поставени в еднаква конкурентна среда с европейските производители. "Вносът от Украйна допълнително преля чашата - не е проблем свободното движение на стоки, но Украйна в момента се явява трета страна, там не важат европейските регулации и стоката, която влиза у нас, е с по-ниска себестойност, с други качества и изисквания по отношение на препарати, торове и т.н.", обясни той.

По думите му протестът вчера не е преминал съвсем нормално, тъй като още от сутринта са започнали полицейски проверки за алкохол и наркотици и на документите на машините. След началото на шествието към София, на много места протестиращите са били блокирани, каза още Вукодинов. 

Припомняме, че недоволството на бранша бе породено главно от решението на правителството да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна. Опитите за диалог между земеделците и властта не дадоха резултат. Премиерът Николай Денков нарече зърнопроизводителите терористи, а протестите - опит за шантаж.