"Протестът ще приема все повече плажен вид. Участвал съм в такива протести през 1991 г. Протестиращите разчитат на телевизионните камери. Не мисля, че протестът ще набера сила през септември. Не може всеки втори да казва "чекмеджето".

Това заяви политологът Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че сблъсъкът между институциите е започнал по един начин и ще завърши по друг. По думите му за Румен Радев няма друг смисъл в протестите, освен да назначи служебен кабинет, за да се почувства управляващ.

Според Димитров е много е трудно човек да се ориентира кой и защо присъства на протестите. Той отбеляза, че има безкрайно много искания, които се обединяват зад искането за оставка.

Социологът Добромир Живков пък очаква протестът да влезе в по-ниска точка през август, но отбеляза, че има висока степен на организация и демонстрациите в страната ще поддържат протеста жив.

"Исканията са доста ясни и еднопосочни - оставка на правителството и оставка на главния прокурор. Протестиращите се обединяват от тази теза - смяна на управленския модел. Съгласен съм, че това няма да се реши точно на улицата. Този процес в България има отзвук извън границите на България сред нашите партньори", подчерта той.

Политологът Димитър Димитров пък е на мнение, че развръзката на протестите не идва от протестите, а от нещо извън тях.

Част от протестиращите приличат на пациенти, които твърдят "Аз съм хан Аспарух, аз съм Наполеон", и твърдят, че ще запалят всичко, ако не ги признаят за това", коментира той.

Изумително беше, че гледах толкова протестиращи без маски. Какво ще направят, ако днес трябва да вкараме 2000 души в болница", запита Димитров.

Според Живков обаче няма бум на заразените у нас, въпреки многохилядните протести. Той посочи, че гражданските права трябва да бъдат защитавани и отстоявани.

Президентът Румен Радев заяви вчера, че протестите отварят пътя към бъдещето. Според Димитров може да завършим с покупка на руски хеликоптери в рамките на служебното правителство, което може да се наложи да съставя президентът.

"Минахме през служебен кабинет от г-н Радев и не купихме нито руски фрегати, нито самолети. Има известна еволюция в геополитическата ориентация на президента", контрира го Добромир Живков.

"Дошъл е моментът, в който стигаме до културен сблъсък между този модел на управление и новите ценности. БСП не успя да се докаже като смислена алтернатива. Президентът се утвърди като основен опозиционен център. Големият въпрос е ще направи ли опит да трансформира своята популярност в нова политическа сила. Според мен - не, защото ще се превърне във фиаско", каза още социологът.