Граждани подготвят протест в София в защита на частната собственост, във връзка със Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост.

От днес до петък - 12 юли протестират граждани от Горубляне, Дървеница, Казичене, Бусманци, Кривина, село Житница. Те очакват към тях да се присъединят и жителите на всички села около София, включени в общия градоустройствен план на столицата за национализация на земите им чрез градоустройствени процедури.

Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"

Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"

Твърдят, че имат данни за искани подкупи от кмета Иванчева

Решението е взето на събрание между инициативните комитети на Горубляне и Бусманци, на което е взето решението тази седмица да бъде блокирано Цариградско шосе ежедневно, от 18 и 30 до 20 и 30 часа - на кръстовището на ул. Павел Красов и ул. Димитър Пешев (входа на София), коментира архитект Янита Тарабанова, активист от Инициативен комитет Горубляне.

Основните недоволства на гражданите от различни точки на столицата са подобни и свързани главно с опасения за неаргументирано изземване на частни земи, ниска цена или липса на обезщетение от държавата.

Това, което притеснява протестиращите, е правото, според тях, държавата да отнема частна собственост, без да има критерии за цена, което води до безценица.

143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната собственост

143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната собственост

Президентът Радев възрази срещу неравнопоставеността сред собствениците

Припомняме, Радев наложи повторно вето върху промените в Закона за държавната собственост, но то бе отхвърлено от депутатите с единодушие.

Искането на Радев е конституционните съдии да обявят за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от промените в Закона за държавната собственост (обн. ДВ бр. 44/4.06.2019).

Сезирайки съда президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби, се казва в съобщението.

Припомняме, на 27 май президентът наложи вето върху Закона за държавната собственост. Сред мотивите му тогава бе, че част от промените не защитават правото на частна собственост.

На 17 май по време на парламентарен контрол регионалният министър Петя Аврамова обясни, че има 69 дела за обезщетения по Южната дъга на Околовръстния път. Тя изтъкна, че приетите промени в Закона за държавната собственост облекчават процедурите за отчуждаване на имоти за държавни нужди. По думите на Аврамова се очаква имотите, които са в регистрите за общинска собственост, и тези, които по документи са собственост на Столична община, да бъдат одържавени. Има искане към Столичния общински съвет и се очаква решение, каза Аврамова.

Това не е първото вето на държавния глава Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост. На 17 октомври 2018 г. той също наложи вето, което бе отхвърлено на 24 октомври 2018 г.

Тогавашните мотиви на Радев бяха, че е недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес. Според Румен Радев общественият интерес изисква разпореждането с държавно или общинско имущество да се подчинява на ясни правила, които да го охраняват във всички случаи.

Протестиращи жители на квартал "Горубляне" стигнаха и до президент с исканията си. Те се противопоставят на плановете на Столична община да изгради парк на техни терени. Няколко пъти през април месец те блокираха и движението по "Цариградско шосе".

Президентът сезира КС за промените в Закона за държавната собственост

Президентът сезира КС за промените в Закона за държавната собственост

Румен Радев отстоява позицията си, след като депутатите отхвърлиха ветото