Рибари и природозащитници поискаха оставката на служебния министър на околната среда Асен Личев, съобщи БНТ. Недоволството им е породено от промени в Закона за водите и Наредбата за повърхностните води към този закон, с които се уреждат условията за функциониране на ВЕЦ-овете в страната.

Според протестиращите, които се събраха пред Министерския съвет, промените в Закона за водите отварят вратата за строителство на ВЕЦ-ове в зони от "Натура 2000".

"Разрешават се наново ВЕЦ-ове в "Натура 2000" много завоалирано, тъй като казват, че щяло да бъде забранено, ако има забрана в плана за управление или заповедта за обявяване. В досегашните планове и заповеди обаче няма такива забрани, следователно не е забранено да има ВЕЦ-ове." - заяви Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

Обжалват в съда спорната наредба за ВЕЦ-овете

Обжалват в съда спорната наредба за ВЕЦ-овете

Асоциация "Хидроенергия" настоява за отмяната й

Недоволни граждани протестираха и пред ВЕЦ-а в пловдивското село Кадиево. Съоръжението е изградено на река Въча, която попада в зоната на "Натура 2000". Именно то е причина и за замърсяването на водата в село Брестовица, твърдят местните.

"Това заблатяване, нарушаването на строителните книжа, завишаването на 3 метра на съоръжението, което е тук, образуването на дългото водно огледало, което попада в санитарната зона на вододайната зона на Брестовица води до това." - коментира Любомир Томов от сдружение "Живот за Брестовица".

Протестиращите настояват и да се оттегли частта от Наредбата за повърхностните води, която освобождава собствениците на такива съоръжения от изискването да имат учредено право на строеж от държавата.

От Министерството на околната среда и водите заявиха, че ще вземат отношение по темата след изтичане на срока за обществено обсъждане на двата документа.