Протестиращите любители на къмпинга изпратиха писмо становище до Националния омбудсман Мая Манолова, с което се възмущават от поправките в Закона за Черноморското крайбрежие. Според тях текстовете са противоконституционни и насочени срещу правата и свободите на гражданите.

Писмото е подписано от инициативата "Българско кемпер общество".

Къмпингуващите искат от Манолова да предприеме действия - да сезира Конституционния съд за противоконституционност по спорния текст.

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от политическия плурализъм

"Съгласно приетите на второ четене изменения на ЗУЧК, в неговата двадесет и втора поправка, без наличие на анализ по прилагането на закона до момента - от влизането му в сила през 2008 Г., не се създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването на Черноморието, а по недопустим съсловен принцип, предварително се уличава къмпинг културата като единствен нарушител на законността по Черноморието и в държава с девет къмпинга през 2019 по данни на Евростат, една голяма група от българското общество се поставя извън закона", пишат протестиращите.

Според тях така гласуваното законодателство ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие, но и засяга правата за движение по пътищата на МПС и влиза в разрез със Закона за движение по пътищата (ЗДП), а не само с въпросите за къмпирането.

От инициативата припомнят член 35 от Конституцията на страната. Допълват, че правото на гражданите на свободно придвижване по силата на този закон може да се ограничи само със закон в защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Освен това, за да бъде едно деяние обявено за административно нарушение, то следва да нарушава обществения ред на държавно управление и да разкрива някаква степен на обществена опасност. Според протестиращите в текстовете не са известени никакви подобни мотиви.

Затова от организацията търсят подкрепа от Манолов. 

Припомняме, вчера пред сградата на МС се проведе протест - защитниците на свободното къмпингуване опънаха палатките си пред сградата и поискаха президентът Радев да наложи вето на спорния закон.

Протестиращи опънаха палатки пред МС в подкрепа на свободното къмпингуване

Протестиращи опънаха палатки пред МС в подкрепа на свободното къмпингуване

И извадиха некролога на чл. 35 от Конституцията на Р. България