Община Раковски се отказва на този етап от намерението си да блокира с протести пътя на пловдивските отпадъци към екозавода в Шишманци.

Причината е, че Пловдив ще лобира пред правителството за исканите от съседната община 5 милиона лева компенсации.

Това стана ясно след среща на кмета Славчо Атанасов с ръководството на консорциума-оператор на завода за отпадъци и с председателя на общинския съвет в Раковски Младен Шишков, съобщи радио Пловдив.

Припомняме, преди дни от община Раковски посочиха, че няма да позволят пловдивски боклук да тръгне към завода в Шишманци, докато не получи гаранция за 5 милиона лева компенсации.

Следващата седмица Атанасов и представители на община Раковски ще разговарят с премиера Бойко Борисов за 5-те милиона, необходими за пътя Раковски - Шишманци - екозавода.

Кметът на Пловдив подготвя писмо, с което да лобира за парите пред премиера.

Очаква се подкрепяща декларация да изпратят и политическите групи от местния парламент на Пловдив.

Междувременно е постигната уговорка четири села от община Раковски да не плащат нищо за обработката на боклука им в екозавода - това са Белозем, Шишманци, Чалъково и Болярино, които годишно формират общо около 5 хиляди тона отпадъци.

Решението е за сметка на печалбата на консорциума и по никакъв начин няма да повлияе на такса смет, увери Николай Гигов.

Раковски ще плаща същата цена като Пловдив - 30 лева на тон, въпреки първоначалните идеи за 50% отстъпка.

От завода увериха, че ще разкрият 60 нови работни места за хора от съседните села, с което ангажираните ще станат 180. Консорциумът им осигурява безплатни годишни прегледи, както и за населението в общината.