Разград и Търговище отбелязват 140 години от освобождението си от османско иго.

Празничните прояви започнаха сутринта с водосвет и панихида за загиналите руски воини и български опълченци.

Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на загиналите руски воини и български опълченци започва в 17 часа на пл. "Възраждане" в Разград. Официален гост на празника ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Столицата чества 140 години от освобождението си

Столицата чества 140 години от освобождението си

София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига

С историческа възстановка ще бъде отбелязана и 140-годишнината от Освобождението на Търговище от османско владичество.

"Възстановяването на събитията отпреди 140 години ще бъде недалеч от паметника на родения тук знаменосец на Ботевата чета Никола Симов-Куруто, пред Свещаровата къща във възрожденския квартал "Вароша", заяви пред БНР Савин Савов от патриотичен клуб "Възраждане".

Започват честванията за 140-та годишнина от Плевенската епопея

Започват честванията за 140-та годишнина от Плевенската епопея

Честванията започват с научна конференция на български и руски учени

"За база на нашия сценарий сме използвали спомени на наши съграждани, които още веднага след освобождението са започнали да се събират, систематизират и обработват. Голяма е помощта, която ни оказаха от Държавния архив, Историческия музей и Регионалната библиотека. Наблегнали сме на няколко основни моменти от действията, които са се развивали тогава както в града, така и по пътя от Осман пазар (Омуртаг), откъдето са идвали руските освободителни войски", допълни Савов.