Еврокомисарите са приели решение за отпускане на близо 2.26 млн. евро от фонд "Солидарност" за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. в Бургас, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Общата помощ от ЕК, отпусната до момента, е в размер на 36 млн. лв. Национален координатор на тази помощ е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Заявлението за отпускане на средствата беше подадено от България на 11 януари 2018 г. Предстои предложението на ЕК да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Очаква се това да стане в началото на месец септември 2018 година.

Предоставените от фонд "Солидарност" на ЕС средства ще допринесат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд "Солидарност" за преодоляване на последиците от природни бедствия.

До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от юни и края на юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г.

На 25 и 26 октомври 2017 г. в района на Бургас, Югоизточна България имаше силни бури и проливни дъждове, в резултат на които бяха повредени мостове, пътища, училища и болници. Парите ще помогнат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Днешното предложение за помощ от фонд "Солидарност" на ЕС трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета и след това четирите страни членки ще получат финансирането.

Припомняме, в нощта срещу 25 октомври 2017 г. имаше наводнение в Бургас и Камено. В нощта на бедствието загинаха трима души.

Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

Припомняме, в прокуратурата са образувани четири производства за жертвите от наводнението в Бургас. След проливните дъждове в нощта на 23 срещу 24 октомври 2017 г. са се излели около 200л/кв.м. дъжд. Инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовира със скъсани стени.

Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.