Религиозността в България е по-свързана със социалното оприличаване и по-малко с вярата. Това сочат данни от последното изследване на "Галъп интернешълъл".

83% от пълнолетните българи определят себе си като източноправославни, а мюсюлманите са 9%. Близо 4,6 млн. пълнолетни българи от 5.5 млн. пълнолетно население в страната се определят като източноправославни, а 500 хиляди се определят като мюсюлмани. Само 3.2 млн. от българите обаче твърдят, че вярват в Бог.

Снимка 348742

Източник: Галъп интернешънъл

Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет, изтъкват от "Галъп интернешънъл", а истинската религиозност и вярата в божество не са толкова популярни в България.

Още преди година и половина изследване на "Галъп интернешънъл" в партньорство с УИН  сочи, че в България 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Вярата не върви задължително с доверие в институцията. Доверие в Църквата имат по-малко от половината източноправославни християни у нас - едва 2.2 млн. вярват на Църквата. Данните сочат, че доверието в Църквата у нас е укрепнало в последните години.