Продължава реставрацията на историческата сграда в София - столичните хали.

Днес изпълнителните на проекта - Кауфланд България представиха извършената работа и концепцията си за развитие.

Обновени са и фасади по сградата на улица "Екзарх Йосиф" и "Мария Луиза", докладва инж. Ангел Димитров, ръководител на екипа за реконструкция на Централни Хали.

Спаси София се втурна да спасява с кампания Централните хали

Спаси София се втурна да спасява с кампания Централните хали

Активистите са в очакване на реакция от част управляващите

Изненада за реставраторите - върху варовиците е била нанесена бяла боя. Целта вероятно е била да се прикрие потъмнелия варовик. Голямо предизвикателство обаче се оказало премахването на самата боя, тъй като класическите технологии били безсилни.

Решението за премахването на боята е намерено чрез много нова технология - ротираща струя и под много малък ъгъл се насочват към боята частици с едрина 0.25 мм фин стъклен прах, който няма увреждаща функция и може да се контролира пръскането с него.

От реставрационния екип са се натъкнали и на други странни неща: декоративните правоъгълни релефни елементи не са оригиналните, а са изработени от стиропор и газобетон, залепени с теракол и цимент, сподели Румяна Дечева, реставратор. С новото изграждане на елементите те се правят със специална мазилка и на три слоя, за да не се напукат.

Главният изпълнителен директор на Кауфланд Иван Чернев обясни, че има за цел възстановяване на оригиналния вид и функциите на Централни хали, а свършеното дотук за 6 месеца е:

  1. По-красива сграда, с по-красива фасада;
  2. Работата се извършва в абсолютен детайл в безкомпромисно качество;
  3. Поръчват се най-подходящите материал.

Халето на сградата е запазено в пълния му обем, както е било планирано, пребоядисана е цялата конструкция, извършена е подмяна на покривните поликарбонати с площ от 1 500 метра с материали от Австрия и допълнителни енергийни показатели, работено е по естетиката, така че покривът да е приятен за хората.

Възстановява се и куполният часовник - подменят се разхлабени механизми, добавят се нови елементи, които да гарантират работата му за следващите поне 100 години. За възстановяването и изграждането на фонтана в центъра на сградата, който е илюстриран в оригиналния проект на сградата, е доставен специален зелен мрамор от Индия.

Гербовете по халите също ще бъдат възстановени. Работата по реставрацията на Централни хали продължава.

Нов проект за Халите е внесен в Института за недвижимо културно наследство

Нов проект за Халите е внесен в Института за недвижимо културно наследство

Няма да се извършват никакви изкопни работи на сутеренно ниво