Предприетите противоепидемични мерки от страна на държавните органи поставиха малкия и среден бизнес в обективна невъзможност да развиват обичайната си търговска дейност. Въведените социално-икономически мерки се оказват неработещи, твърде закъснели и неадекватни, поради своята порочност в зародиш и тежките последици за икономическите сектори, чиято дейност е преустановена или ограничена.

Това заявяват в своя позиция до медиите от регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във Велико Търново, като зад позицията им стоят и представители на магазини, молове, фитнес зали, складове на едро и други браншове в града и региона. 

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Заповедта е на социалния министър Деница Сачева

От организацията настояват за предприемането на следните противоепидемични мерки:

  • Пълна забрана за извършване на дейност във всички сектори в срок до 31.01.2021 г. (с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях).
  • Пълно разграничаване на социално-икономическите мерки, както следва:

- директни компенсации за работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена в размер на 80% от осигурителния доход за съответната длъжност, необвързани с дейността на работодателите;

- предоставяне на директна безвъзмездна финансова помощ за работодателите, засегнати от въведената извънредна епидемична обстановка в размер на 50% от оборота без ДДС.

  • Въвеждането на мерките да се извършва незабавно:

- действията да бъдат освободени от тежки административни процедури;

- да се провеждат при спазване на принципа за служебното начало;

- да не се налагат на ограничения в допустимостта на разходите;

- мерките да се финансират директно от републиканския бюджет, а не от европейските фондове и програми.

В случай, че в срок до 10.01.2021 г. не бъдат уважени нашите искания, заявяваме готовност за предприемането на ефективни стачни действия, категорични са от БХРА- Велико Търново.

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.

До края на годината 50 млн. лв. ще бъдат разплатени на над 50 болници