Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна мащабна инициатива за картографиране и премахване на незаконните сметища в България, съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

В рамките на тази инициатива, регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) вече картографират нелегалните сметища в страната, като се очаква тези усилия да доведат до значително подобрение в борбата със замърсяването.

Министър Димитров съобщи, че МОСВ работи по пилотни проекти за ликвидиране на незаконни сметища в различни области на страната, включително в област Монтана, където вече повечето сметища са изчистени. За да се предотврати повторното замърсяване, се планира инсталиране на камери за наблюдение.

Освен това, МОСВ и регионалните структури активно участват в почистване на природни зони. Във Варненския залив министърът се включи в почистване на морското дъно, а служители на МОСВ почистиха различни райони в София, Варна, Пирин и други части на страната като част от кампанията "Да изчистим България заедно."

Екоминистърът лично преброи незаконните сметища в Монтана

Екоминистърът лично преброи незаконните сметища в Монтана

Петър Димитров попадна на нови нерегламентирани сметища, включително в общински имоти