Родители на ученици от Средно училище "Христо Ботев" във Враца излязоха на протест пред сградата на областната администрация. Родители протестира срещу подготвяния проект за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.
Протестът им е подкрепен и от учители от образователното заведение, съобщи БТА.

Организатори на протеста са родители, сформирали инициативен комитет. Към него обаче се присъединил и Общественият съвет на средното училище.

Според недоволстващите подготвяният план-прием за училищата в община Враца предвижда намаляване на профилираните паралелки и увеличаване на паралелките в професионалните гимназии. Специално за СУ "Христо Ботев" е предвидено от три профилирани паралелки да остане само една. Към момента в училището има профилирана паралелка по биология, география и история. След промените в заведението ще остане само една такава паралелка, като още не е взето решение какъв ще бъде нейният профил.

Снимка 336413

Източник: Областна администрация Враца

Протестиращите се срещната с областния управител на града Малина Николова, като на срещата присъстваха и началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова, заместник-кметът на община Враца Петя Долапчиева и представители на работодателски организации.

В хода на срещата родителите тълкуваха, че новият план за прием нарушава конституционните права на техните деца и предрешава техния избор за това какво и къде да учат. Те категорично се застъпиха за профилираното обучение в училището, в което учат децата им. Те изтъкнаха още, че проектът е плод на еднолично решение и не е предшестван от обществено обсъждане.

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Понякога техниците получават по-високи заплати от висшистите, призна Вълчев

От своя страна областният управител припомни, че само за последните няколко години учениците в областния град и цялата област са намалели с близо 1 000 ученици и около 45 паралелки. По думите на Николова трябва да се търси баланс между профилираното и професионално обучение в негативната демографска тенденция.

"Държавният план-прием предстои да бъде окончателно финализиран на 30 март. Към момента, кметът на Община Враца е съгласувал Държавния план-прием, като е разписал в предложението си по 4 паралелки в двете профилирани гимназии, по 4 паралелки в Професионалната техническа гимназия и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, две паралелки в ПГ "Димитраки Хаджитошин" и по една паралелка в петте средни училища в града. Това разпределение изравнява условията и дава шанс на всички учебни заведения да реализират прием след 7-ми клас", подчерта Николова.

Евденова коментира, че според закона за предучилищното и училищно образование държавният план-прием задължително трябва да се съобрази със заявките на местния бизнес за необходимостта на професионални кадри.
Долапчиева пък заяви, че план-приемът в училищата не е еднолично решение, а се следва държавната политика в средното образование, които предвиждала този баланс, както и засилване на професионалното обучение и спиране на процеса на оптимизиране на училищната мрежа.

Родителите обаче заявиха, че няма да се примирят и ще продължат с мирните си протестни действия.

Предстои съгласуване на Държавния план-прием в Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца на 8 февруари. План-приемът ще се приеме най-късно до 30 март, обясни Евденова.

Снимка 336415

Източник: Областна администрация Враца

Учениците масово предпочитат професионалното образование

Учениците масово предпочитат професионалното образование

За 62% от учениците то е първи избор при кандидатстване