Родители се събраха на пореден протест в столицата и се обвиха срещу въвежданата според тях възможност за безразборно отнемане на деца от социалните институции.

Това, срещу което протестираме днес, е въвеждането на деспотична социална система в България. Наблюдаваме подобно явление в Холандия и донякъде в Англия. Това заяви един от организаторите на протеста Христо Лафчиев .

Те се организират във фейсбук групата "Национална група срещи стратегията за закрила на детето 2019-2030 г., която наброява около 130 000 членове.

Недоволството им бе под надслов "У дома е най-добре!" Първо се събраха пред НДК, а след това под формата на шествие се отправиха към холандското и италианското посолство.

Лафчиев сподели за две отнети деца от социалните служби в Италия и Холандия. По думите му те са отнети без никаква конкретна причина.

Той поясни, че холандският съд изобщо не се съобразявал с решенията на българския съд по въпроса, въпреки, че е задължен по няколко конвенции.

Убийци, крадци и изнасилвачи се съдят явно и хората имат право да кажат на обществото от какво не са доволни, категоричен е Лафчиев. Той е на мнение, че е смущават факта, че когато се отнася за дете, родителите нямат право да разкажат историята.

По повод Стратегията за детето той заяви, че ролята й е била да и се размаха пред очите им и да не се забележи, че тя се вкарва чрез промени в законодателството.

По думите му основната промяна била в Закона за социалните услуги, за който са гласувани 180 млн. лв. допълнително, общо 240 млн. бюджет за тази година.

Според него това води до голям интерес от страна на НПО-та чрез социални услуги да развиват социален бизнес.

Стратегията за детето играеше ролята на документ, който привлича вниманието, докато под тезгяха се извършва търговията с българските деца, изтъкна Лафчиев. 

В момента се практикува деца да се отнемат от родителите им по всякакви глупави поводи, подчерта Лафчиев.

Ще ни превърнат в общество на доносници, допълни още той.