Протестиращите срещу Стратегията за детето настояват неправителствените организации да отпаднат като посредник между децата и родителите. Това стана ясно на днешната пресконференция в БТА.

Относно спорния документ и множеството изменения, които са направени покрай Закона за социални услуги, родителите посочват, че толкова огромни промени в законодателството на страната не са правени през последните 25 години. Те подчертават, че всяка от тези промени се одобрява, без да има никакви дискусии, и оказва съществено отражение в семейните взаимоотношения.

Родителите уточняват, че черпят информацията си от официални източници, като Държавен вестник, сайтът на Министерския съвет, сайтът на Агенцията по вписванията и др. Въпреки това премиерът Бойко Борисов ги обвинява, че разпространяват фалшиви новини и протестират срещу несъществуваща Стратегия.

Ако документите, които четем, са фалшиви новини, ние много ще се радваме за това, уверяват те.

Родители готвят нов протест срещу Стратегията за детето

Родители готвят нов протест срещу Стратегията за детето

Той ще се проведе на 2 юни

Според родителите в Закона за закрила на детето е смущаващо присъствието на НПО-тата, чиято преценка е представена като по-меродавна от тази на родителя.

Те посочват и че в закона има разтегливи понятия, като нравствено и социално развитие, за които е трудно да се направи единодушна преценка. Според тях обаче не е редно тя да се прави от държавата вместо от родителя.

Друг проблем, който посочват, е, че много от текстовете в Закона позволяват произволно тълкуване от страна на социалните работници. Никъде обаче не се предвижда понасяне на отговорност от тези служители, ако те не изпълнят закона.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Възложил на социалния министър да обяснява, че такава стратегия няма

Родителите негодуват и срещу задължението за доносничество, което е заложено в закона в случай на "риск от изоставяне". Те недоумяват защо трябва да се докладва на институциите за недоказуемо бъдещо действие, като това задължение имат и лекарите.

Промените в законите в посока Стратегията за детето са съгласувано въведени и напомнят на акция, която е въведена отнякъде, убедени са родителите. Според тях зад документа стоят три организации - "Отворено общество", Норвежкият финансов механизъм и Фондация "Оук".

Те посочват и че всички НПО-та, които са изразили подкрепа към Стратегията, са се оказали партньори именно на тези организации.

Родителите са обезпокоени, че договорът между България и Норвегия, в който е заложено да се обърне внимание на детското правосъдие, цели да прокара у нас модела на скандинавската страна.

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията определиха разпространената информация като "фалшива новина"

По техни данни в Норвегия всяка година се раждат близо 58 000 деца, а постъпват 54 000 сигнала за деца в опасност. От тях 21 000 приключват с отнемането им от семействата. Друга справка пък е показала, че 10-12% от отнетите деца се дават на еднополови двойки.

При такъв документ, който иска да ни вкара детско правосъдие, ние се опасяваме, че норвежците искат да ни наложат този стандарт, посочват родителите.

В тази система те подчертават, че НПО-тата се намесват в комуникацията на децата, както с родителите им, така и със социалната администрация, лекарите, учителите и т.н.

Оказва се, че не е важно децата да са в центъра на нещата, а НПО-тата, заключават родителите.

Именно по тази причина те настояват това посредничество да отпадне и да се избегне дългата комуникация и излишното харчене на данъци.

Ние нямаме нужда от посредници. Обществото трябва да може да общува директно с държавата, категорични са родителите, които подготвят пореден протест на 2 юни.

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Спряно е разработването на Национална стратегия за детето