Производители на розов цвят настояват за по-висока изкупна цена на суровината, предаде БНР. До дни те ще се срещнат с представители на преработвателния бранш, за да проведат преговори по въпроса.

Това ще бъде първата подобна среща между розопроизводители и розопреработватели.

По думи на председателя на Съюза на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова се очаква до няколко дни да започне розоберът в Карловското поле. Тя посочва, че на старта и на тази кампания остават двата най-сериозни проблема в сектора - ниските изкупни цени, които предлагат преработвателите, и заплащането за работниците.

Закон гарантира произхода и качеството на продуктите от маслодайна роза

Закон гарантира произхода и качеството на продуктите от маслодайна роза

Стопаните ще трябва да гледат само сертифицирани сортове

Не може изкупна цена от 1,80 лв/кг да покрие разходите на производителите, надницата на работниците, която е 1 лв/кг цвят, и да стимулира производството на качествен розов цвят, категорична е Клисурова.

Тя допълни, че стопаните все още обмислят своите предложения, които да залегнат в Закона за маслодайната роза, приет на 25 април на първо четене. 

Според Клисурова е необходимо да се въведе регламент за изкупуване на сертифициран разсад, който да гарантира качеството.

За да се разреши въпросът с регистрацията на малките и средни розопроизводители, тя предложи да бъде въведен единен електронен регистър на розопроизводителите. По този начин ще стане ясно колко декара са засети с маслодайни рози и колко от тях са засадени със сертифициран разсад.

Дават извънредна помощ на розопроизводителите

Дават извънредна помощ на розопроизводителите

Срокът за подаване на заявленията е от 2 до 13 юли