Само с разум и солидарност можем да преведем страната през пожара на войната и кризите и да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството ѝ.

Това заяви днес президентът Румен Радев в словото си на възпоменателната церемония по случай 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Държавният глава подчерта, че само сплотени под националния трибагреник можем да съхраним България, която Дяконът и възрожденците възкресиха и ни завещаха.

150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Българската държава организира възпоменателната церемония за обесването всяка година на 19 февруари

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много: възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята, а словата му надживяха епохите", заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че чистата и святата република, за която се е борил Левски, остава далеч, но братството между българите нерядко се проявява.

"Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола. Стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем", заяви държавният глава.

Васил Левски - единствената фигура, която може да обедини българския народ

Васил Левски - единствената фигура, която може да обедини българския народ

Това заяви новият служебен министър на културата Найден Тодоров

По думите на президента хиляди българи с честен труд и достойно поведение ден след ден продължават да обръщат времето, защото както ни завеща Левски, "всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия".

Сред присъстващите на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, политици, общественици и граждани.