Жителите на Русе излизат на протест заради замърсяването на въздуха през последните дни. Те ще блокират района на граничния пункт "Дунав мост", след което ще изразят своята позиция и пред завода, който е смятан за основен замърсител, съобщи bTV.

От общината настояват Министерството на околната среда и водите да осигури апаратура, с която да се установява с точност както вида на замърсяването, така и източника му. Засега от екоминистерството отказват.

"Не съм съгласен с позицията на министъра на околната среда и водите. Не е правилно да казва - оправяйте се сами", заявява кметът на Русе Пенчо Милков.

Русенци се оплакват от обгазяване

Русенци се оплакват от обгазяване

Кметът Пенчо Милков иска постоянна станция за замерване на чистотата на въздуха

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че общината втвърдява мерките срещу предприятието, замърсяващо въздуха. 

Русенци се оплакаха от обгазяване, а кметът Пенчо Милкова поиска постоянна станция за измерване на чистотата на въздуха. 

От началото на септември заработи Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе, на чието първо заседание бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района е най-вероятно от Източна промишлена зона, където се намира и предприятието "Линамар".

Русе втвърдява мерките срещу предприятието, замърсяващо въздуха

Русе втвърдява мерките срещу предприятието, замърсяващо въздуха

Толерансът приключи, предупреждава заместник областният управител