Руската православна църква приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква за връщане в състава й на църквата на Северна Македония, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Решението отваря път за бъдещи преговори за окончателния каноничен статус на Македонската църква, заяви в понеделник зам.-председателя на отдела за международни църковни връзки на московския патриарх протойерей Николай Балашов. 

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Окончателният статут на Охридската архиепископия предстои да се уточнява

Съборът на Сръбската православна църква прие автономията на Македонската православна църква и установи с нея каноническо общение, стана ясно от официално заявление на пресслужбата на Сръбската православна църква.

"Руската православна църква в своето отношение към Православната църква в Република Северна Македония се ръководи от позицията на сестринската Сръбска православна църква. Ние с радост приемаме решението на Архиерейския събор. Сега Македонската православна църква се върна в състава на сестринската Сръбска православна църква. Ние се радваме на приетото решение на архиерейския събор. Сега МПЦ се върна в състава на Сръбската патриаршия със статус на широка автономия, която й бе отнета от 1959 г. Решението отваря широк път за бъдещи преговори за окончателен каноничен статус, който, надяваме се, скоро ще завърши със съгласие на страните", заяви протойерей Николай Балашов.

Той припомни, че църковното разделение продължило 55 г., в момента е неканоническо обявление на автокефлията на МПЦ в 1967 г. Тогава, отбеляза свещенослужителят, това стана въпреки волеизявлението на Сръбската църква, затова всички тези години ни един от поместните православни църкви не беше прието. Сегашното решение на събора на Сръбската църква за възстановяване на евхаристийното и канонично общение с МПЦ, по думите на председателя на международния отдел на руската Църква, е дългоочаквано.

Припомняме, Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква" на 9 май 2022 г..

През 2018 г. имаше съгласие на Светия синод на Българската православна църква да отговори положително на желанието на Македонската православна църква да бъде призната за посестрима на българската. По този начин тя може да придобие автокефалност, заяви българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 г.

Преди това сръбското духовенство недоволстваше срещу подкрепата на БПЦ за признаване автокефалията на македонската православна църква.

Православната църква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 г. имаше желание да обяви Българската православна църква за църква-майка, ако Светият синод признае македонската църковна самостоятелност. По този начин щеше да се признае историческата истина, че тяхната църква е наследник на БПЦ, чийто център по време на турското робство е бил в Охрид