На Международния ден без найлонови торбички, сдружение "За Земята" направи акция пред Министерството по околната среда и водите (МОСВ), като искането им е да бъде въведената депозитната система за опаковки от напитки, предаде БТА.

Около 5000 души са подписали и петиция за въвеждането на системата, като сред исканията са бързо въвеждане на депозитна система за опаковките за напитки от стъкло, метал и пластмаса, разширяване на системите за възвръщаем депозит за чаши и кутии за храна за многократна употреба и др.

Евгения Ташева от екип "Нулеви отпадъци" към сдружението обясни, че от 2021 г. плащаме към ЕС данък за нерециклираните пластмасови опаковки и бутилките, като този данък възлиза на 44 милиона лв. годишно.

От "За Земята" са изпратили официално писмо до министъра на околната среда и водите Петър Димитров, за да определи човек, на който да бъде връчена петицията, но представител от министерството не слезе при тях. След това представителите на сдружението са влезли в сградата на МОСВ, за да внесат официално петицията.

В начален етап е въвеждането на депозитна система за отпадъци

В начален етап е въвеждането на депозитна система за отпадъци

Приоритет за МОСВ е тези опаковки да се върнат като ресурс обратно в икономиката

Малко по-късно от пресцентъра на екоминистерството съобщиха, че МОСВ работи за въвеждане на депозитната система от отпадъци от опаковки през 2026 г. Според разчетите на министерството изпълнените до момента дейности и заложените цели може да се постави начало на депозитна система в страната ни през 2026 г. С това България ще изпълни изискванията на Европейската комисия (ЕК) по отношение на срока и минималните изисквания към системите за обратно приемане на отпадъци от опаковки от напитки, обясниха от ведомството.

От МОСВ посочват, че изискванията на ЕК, предвидени в проекта на регламент за опаковките, са до 2029 г. да бъде осигурено разделно събиране на най-малко 90% годишно от пластмасовите бутилки и металните съдове за напитки за еднократна употреба, като това изискване може да се постигне именно чрез въвеждането на депозитна система.

И за да бъде ефективна и работеща, европейски практики показват, че трябват поне две години за осигуряването на цялостна инфраструктура и промени в националното законодателство, се уточнява още.

Министерството подчертава, че се работи активно за въвеждането на депозитната система в България и е сформирана, в която участват представители на всички заинтересовани страни като Българска стопанска камара, производители на безалкохолни напитки и бира, търговци, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Националното сдружение на общините, както и неправителствени организации, представлявани от сдружение "За Земята".

До 2030 г. всички опаковки в ЕС трябва да станат рециклируеми

До 2030 г. всички опаковки в ЕС трябва да станат рециклируеми

ЕС постигна временно споразумение относно нов закон за намаляване на отпадъците от опаковки

Групата провежда редовни срещи, става ясно от съобщението на екоминистерството, и активно се обсъждат както законодателните промени, които ще са необходими, така и вида, логистиката и инфраструктурата на самата система. Тя е преценила, че е необходимо провеждане на допълващо изследване за определяне на логистичните потоци, събиране и анализ на оперативни и технически данни.

За тази цел МОСВ е възложило обществена поръчка с предмет "Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България". Именно нейното изпълнение ще даде нужната яснота по основни точки, свързани с избор и обосновка за избора на модел на депозитната система. Ще се направи предложение с описание на организацията на депозитната система в страната. Това изследване ще е основа за допълване на законовата рамка, като вече ще е определен и конкретният модел и начин на функциониране на системата.

Срокът за изпълнение на поръчката е три месеца от сключване на договора, т.е. до 8 юли, уточнява екоминистерството.

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

Страната ни е рециклирала 59% от генерираните пластмасови отпадъци