Национални цели, национални приоритети, българщина стоят над партийната принадлежност. С тези думи от Инициатива "Единение" откриха "Национален сбор за единение на българите".

Съучредителят на инициативата акад. Стефан Воденичаров заяви, че в резултат на разочарованието от неуспехите, предателството и ограбването сме изгубили инстинкта си за солидарност и българите не са уверени в своето от бъдеще. Той посочи данни, стоящи в основата на демографската криза у нас.

Последните проучвания показват, че още 1 млн. български граждани обмислят да напуснат страната. "Ако стоим безучастни, ще се сбъдне прогнозата на европейския комисар Йоханес Хан-България след българите", коментира той.

"Можем да се обединим около дългосрочни програми, които да доведат до решения за напредъка на България", оптимистичен е Воденичаров.

Той цитира думите на Левски: "Никому за нищо не се молим. Всичко се състои в нашите задружни сили".

"Миналото трудно може да ни обедини", смята радетелят за национално обединение. По думите му никога в съвременната история родината не е била изправена пред толкова големи предизвикателства и опасности.

"Национално помирение за единение и спасение на България" е заглавието на книгата на проф. Трендафил Митев, в която са заложени исторически препратки към ключови за страната политически сътресения, от които България е излизала с обединени структури. Според проф. Митев историята може да служи като учение за бъдещето.

Големи държавни сектори като здравеопазване, образование, култура, транспорт не функционират надеждно. Икономиката безспорно се развива, но страната остава разграден двор, а населението е недоволно от политическата върхушка, изрази мнение акад. Дамян Дамянов.

Според него общественото напрежение в условията на демокрация трябва да доведе до нови закони, които да родят по-мъдро управление.

Единението трябва да се разбира като сближаване около общонационални цели за развитие и подобряване качеството на живот. Има осезаемо чувство за липса на справедливост и липса на перспектива в българското общество, дефинират от Инициативата. Това се оказват основните симптоми, с които гражданите трябва да се преборят.

Основни предложения на Инициативата включват референдум за приемането на Национална стратегия за единение, създаване на Институт за национална памет, като дейността му обхване и тази на Комисията по досиетата.

Други конкретни предложения са за преструктуриране на държавната администрация, бонуси според заслугите, изграждане на надпартийни цели чрез програма за приобщаване на експертите и въвеждане на изисквания за по-висок ценз на управляващите, като дипломите на управляващите и на висшите магистрати станат публични.

"Трябва да знаем тези, които ни управляват, какъв е техният потенциал да го направят", изтъкнаха от Сдружението.

Годишен доклад за напредъка в постигането на националните цели, който да се представя на президента и министър-председателя, би действал като катализатор на развитието, увериха от Инициатива "Единение".

Националните цели на Сдружението бяха представени на правителството тази година. 33 граждански организации подкрепят инициативата.