Близки, съграждани и роднини на деца от Разград протестираха пред Министерство на труда и социалната политика (МТСП) във връзка с липсата на адекватни мерки за закрила на децата.

Пред медиите те настояха да получат отговор от институциите къде са братята Тодор, Стоян и Данаил, синове на Димитър Тодоров от Разград. Бащата Тодоров бил поставен под "домашен арест", защото не се грижил за децата си.

Майката на Димитър Тодоров - Росица Пачева, която е бивш учител и директор на училище, настоя пред журналистите, че децата са били отглеждани в идеални условия във вила с басейн. Доказателство за добрите грижи, полагани от бащата в последните четири години, били грамотите и свидетелствата им за успех в училище.

"Извлякоха буквално децата, отвлякоха ги от вкъщи", категорична е Пачева. Тя обвини институциите, че са провели "гестаповска акция" в дома им, отвеждайки трите момчета Тодор, Стоян и Данаил.

За да я подкрепят с нея от Разград бяха дошли и техни съседи, разказващи за това как децата им са си играели. Росица Пачева обясни, че децата на практика са в неизвестност от 18-ти октомври. Майката е напуснала семейството още през август 2013 г. и 6 месеца не се е интересувала изобщо от тях. Бабата недоумява как е възможно тя да ги зареже, а институциите след това да застанат на нейна страна, предопределяйки разделянето на тримата братя.

"Сега институциите отвлякоха децата от вкъщи само защото баткото пусна на 20-ти септември жалба до Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Агенция "Социално подпомагане" (АСП) за това, че не се удовлетворява желанието на братчетата да живеят в дома на баща си и институциите искат да ги разделят като изпратят двамата по-малки близнаци при майката, а баткото да остане при баща си", заяви Пачева.

Бабата бе категорична, че децата са отличници, а действията на тези институции показват голямо нарушение на конституционните им права.