С петиция искат БНТ да не се отказва от Евровизия След като вчера стана ясно решението на Българската национална телевизия да не участва в тазгодишното издание на международния песенен конкурс "Евровизия" поради липсата на достатъчно средства, днес в сайта Eurovision-Bulgaria.com започна петиция против отказа на БНТ да финансира българското участие.

За 24 часа своята подкрепа са изразили над 4 000 души, сред които и значими лица от българския шоубизнес. Освен в петицията феновете на конкурса може да се включат и в ежегодното допитване "Кой трябва да представи България на Евровизия?", а високата активност в анкетата показва, че интересът към музикалното събитие продължава да е голям.

По тази причина от Българския независим сайт за Евровизия призовават управителния съвет на БНТ да изпълни поетия ангажимент и да осигури участието ни в песенния конкурс, който през 2019 г. ще се проведе в Тел Авив.

Като допълнителен аргумент в полза на българското участие се посочват думите на директора на БНТ Константин Каменаров при изслушването му за длъжността през 2017 г.: "В последните години БНТ успя да наложи Евровизия като значим за България формат със силен обществен отзвук. "Извади" конкурентоспособни български лица, които създадоха позитивен имидж на България и получиха силна подкрепа във и извън страната. Евровизия се превърна в емблематичен формат за БНТ и й донесе позитиви в позиционирането й на медийната и обществена."