11 хиляди тома български книги изгоряха в 106-годишно читалище преди дни в беловското село Мененкьово. Днес жителите му търсят начини как да възстановят културното средище, което е напълно изпепелено на Инцидентът е станал преди броени дни, съобщи bTV.

Дни след огромния пожар киносалонът и библиотеката все още догарят. Библиотекарят Венка Вакарелска едва сдържа сълзите си. В село Мененкьово се учат над 200 деца. Библиотеката и читалището били  любимо място за стари и за млади.

„Имахме в последно време активни читатели. Бях доволна, че успяхме да върнем хората в читалището...Имах си дечица, които всеки ден идваха. Може два реда да прочетат – но прочитаха, коментираха си книжки. Хубаво беше!“, спомня си вече с носталгия Венка Вакарелска.

Въпреки нещастието, местните хора приемат като добра поличба факта, че националният флаг е останал непокътнат, а пианото, макар и обгорено, продължава да свири.

Всеки, който желае да помогне, може да изпрати книга. "Може да ги изпратят, както в кметството, така и в читалищата на територията на община Белово", уточнява кметът на селото Иван Адов.

За да съществува библиотеката е необходимо тя да притежава минимален брой от 3 000 тома книги. От читалището се обръщат към всички с молба за помощ и съпричастност, за да се наберат необходимите книги с дарения от гражданите. Те ще се събират във всички читалища на територията на община Белово. Предоставено е и помещение от Община Белово в сградата на кметство Мененкьово.

Ще бъдат определени и дати за почистване на изгорялата читалищна сграда с доброволен труд, за тези, които желаят да се включат в почистването.

Вече е стартирала и кампания за набиране на средства за възстановяване на сградата на читалището.

Банкова сметка за набиране на средства за възстановяване на читалището в село Мененкьово:

BG79STSA93000007671368

Банка ДСК-клон Белово