Настоящата 2017 година е една от най-спокойните години откъм регистрирана сеизмична активност. Това заяви пред bTV сеизмологът Димчо Солаков от Българската академия на науките (БАН).

Според Солаков до момента през годината са регистрирани само 10 силни земетресения, които са били с магнитуд от 7 или повече по скалата на Рихтер. По думите му това е най-малката бройка толкова силни земетресения за последните 30 години.

Опасността от земетресения у нас идва от Румъния

Опасността от земетресения у нас идва от Румъния

БАН представи своя институт по геофизика, геодезия и география

За настоящата година двата най-силни труса на Балканския полуостров са били на територията на Турция. Те са били с магнитуд от 6.6 и 6.3 по скалата на Рихтер.

Сеизмологът обясни и че у нас от 2005 година насам има само две по-силни земетресения с магнитуд от 5 и повече по скалата на Рихте. Първото земетресение беше регистрирано в Шабла през 2009 година. Второто беше регистрирано в Перник през 2012 година.

Солаков обясни, че по-дълбоките земетресения се усещат на по-голямо разстояние, докато плитките са много по-силни в епицентъра си.

Силни земетресения засягат над 1 млрд. души през 2018 г., предупреждават учени

Силни земетресения засягат над 1 млрд. души през 2018 г., предупреждават учени

В началото на 2018 г. може да имаме 20 силни земетресения

Припомняме, само преди седмица учени съобщиха, че следващата 2018 година може да бъде съпроводена с много и силни земетресения по целия свят заради различната скорост на въртене на планетата Земя. Учените предупредиха, че най-много трусове може да се очакват в екваториалните региони, където живеят около 1 милиард души.