Министерството на отбраната е започнало процедура по сертифициране на полигона "Змейово" за покриване на екологичните стандарти по ISO 1401.

Това съобщи ген. Бойко Арабаджийски, началник щаб по осигуряване и поддръжка в армията, цитиран от БНР.

В присъствието на министрите Николай Младенов и Нона Караджова и представителите на неправителствени организации и журналисти на полигона бяха извършени демонстрационни изпитания на боеприпаси.

По-рано пред сградата на областната управа двамата министри бяха посрещнати от протестиращи граждани с маски на лицата и лозунги за спиране на екологичния геноцид.

„Желанието ни е да се намерят истинските източници  на замърсяването на Стара Загора и да бъде решен проблемът по такъв начин, че да не пречи на икономическото развитие на града. Но още по-важно е да не пречи на здравето на хората, защото здравето не може да се купи с пари",  каза министърът на отбраната Николай Младенов.

 

„С министър Караджова сме тук, защото сме загрижени за решаването на проблема. Искам да ви уверя, че данните, които Министерството на отбраната има и проверките, които са правени, дават основание да се смята, че полигонът „Змейово" не е причинител на замърсяванията",  каза още министър Младенов.

Двамата министри, заедно с представители на местната власт, неправителствени организации, граждани и учени посетиха Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) „Змейово", където  наблюдаваха демонстрация на изпитване на боеприпаси.

Мобилната автоматична измервателна станция за контрол на атмосферния въздух, която е разположена на полигона, не отчете замърсяване.

„Въпреки това аз съм склонен да разгледаме варианти за създаване на механизъм, чрез който обществото в Стара Загора да има още повече гаранции за това, което се случва на полигона и да има още по-голямо ниво на прозрачност.
Разглеждаме и възможности своевременно да информираме гражданите за дейностите на полигона", допълни министър Младенов.

Министър Младенов и министър Караджова приеха декларация от протестиращите граждани от инициативата „За чист въздух - Стара Загора".