Фасадата на институцията на омбудсмана светна в оранжево в подкрепа на жените, жертви на насилие, която се провежда всяка година на 25 ноември като част от кампанията на ООН Orange the world за елиминиране на насилието над жени и момичета.

Омбудсманът Диана Ковачева организира приемна за жени, жертва на насилие. 

"Съпричастни сме към жертвите на насилие. Символично залепихме устата си, защото мълчанието убива и призоваваме жените да не мълчат за насилието в дома им, на работните им места. Нашето послание към жените е - търсете помощ. Институцията на омбудсмана може да Ви защити", заяви Диана Ковачева.

Статистиката показва, че поне две жени на месец от началото на годината са загубили живата си, а още много са осакатени.

Идеята на събитието бе да повиши обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството на жените, момичетата и децата, обект на насилие, включително и да се даде повече гласност на проблема, който често пъти остава скрит.

Омбудсманът изпрати препоръка до областните управители в цялата страна, които имат право да откриват кризисни центрове, защото в страната има едва 13 такива, а в София - само един с 8 места.

"Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души да има по един кризисен център. Там жените могат да получат подкрепа от експерти, юристи, психолози. Често жертви на насилие се страхуват да говорят, а полицаите не са обучени и проявяват неразбиране", отбеляза още омбудсманът.