Президентът на КНСБ Пламен Димитров предложи ЦИК да изработи специален знак - Секция, достъпна за хора в неравностойно положение. Според него по този начин ще се маркират секциите, където е най-удобно да се гласува.

Това стана на среща между президентът на КНСБ Пламен Димитров с председателя на ЦИК Стефка Стоилова по повод пречките за гласуване на хората с увреждания на предстоящия вот на 26-и май.

В дискусията се включиха омбудсманът Мая Манолова и представители на организациите на хората с увреждания.

Димитров предложи още да се увеличи броят на мобилните урни и да се напишат с брайлово писмо надписите на бюлетините за предстоящите евроизбори.

КНСБ и Манолова искат среща с ЦИК за вота на хората с увреждания

КНСБ и Манолова искат среща с ЦИК за вота на хората с увреждания

Според тях все още се поставят бариери пред гласуването им

Припомняме, че преди няколко дни бе приет доклад на Европейския икономически и социален комитет за правата на хората с увреждания да гласуват на предстоящите европейски избори. Според заключенията в доклада милиони граждани на ЕС нямат възможност да гласуват заради технически грешки, които не отчитат специфичните им нужди.

Синдикалистите смятат, че въпреки напредъка през последните години все още има бариери пред вота на хиляди български граждани.

Изразено е единодушно мнение, че в България няма сериозни правни проблеми във връзка с упражняване на правото на глас на хората с увреждания, но че пречките са технически.

"Най-често срещаните пречки са твърде малки кабини за гласуване, сериозни усложнения при тяхното използване от хора в инвалидни колички", посочи Димитров.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обясни, че заковоната рамка е добра, но на места нещата куцат. "Ние имаме за задача да помогнем на хората с увреждания да упражнят своето избирателно право", допълни тя.

Стоева увери, че комисията ще разгледа подробно всички отправени предложения.

Според омбудсмана Мая Манолова генералното решение на проблемите е чрез пълно въвеждане на машинно и на електронно гласуване.

Очаква се след консултации с най-големите организации на хората с увреждания ще бъдат представени предложения, които да гарантират свободното право на гласуване на тези български граждани.