Царска Бистрица Ски писти с обща дължина до 90 км и леглова база до 19 000 места ще бъдат изградени в курорта Боровец.

Това съобщи областният управител на София област Олимпи Кътев, след като Министерски съвет реши на днешното си заседание да бъде създадена работна група, която да изготви концепция за развитие на туризма в района на Самоков, Боровец и Бели Искър.

Концепцията трябва да бъде готова до два месеца и да се внесе за разглеждане в Министерски съвет.

Във същия срок ще бъде приета и ОВОС-оценката на курорта. Тя ще послужи за основа, върху която ще се проектира бъдещата инфраструктура на комплекса.

Изготвянето на концепцията ще стане не само с участието на изпълнителната власт, но и след консултации с браншови, екологични и спортни организации, обясни Кътев.

Еколози алармират, че проектът “Супер Боровец” ще засегне национален парк Рила. Предстои да бъдат изсечени хиляди декари общинска гора.
Не по-малко от 300 млн. лева ще бъдат вложени в изграждането и доразвиването на легловата база, пистите и ски съоръженията.

Общината ще влезе в акционерното дружество, което ще работи по проекта с апортна вноска от 800 дка земя, ще се търсят и външни инвеститори.

Олимпи Кънев съобщи още, че Царска Бистрица не е включена в проекта, но част от новите ски писти и съоръжения по проекта ще минават през царските имоти, като премиерът е дал съгласие за това, при това ще стане безвъзмездно.

Осъществяването на този проект за развитие на туризма е свързан с кандидатурата на Българя за домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г.