Ситуацията в страната е под контрол. Това увери министърът на отбраната Красимир Каракачанов след извънредно заседание по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със състоянието на язовирите в страната.

Частично бедствено положение заради преливането на язовир "Рогозен 1"

Частично бедствено положение заради преливането на язовир "Рогозен 1"

Жителите на двете села ще бъдат евакуирани

За състоянието на язовирите докладва началникът на Пожарната главен комисар Николай Николов. Той увери, че ситуацията в Хайредин е овладяна.
"Ние сме овладели ситуацията, няма опасност за живота и здравето на хората. Трябва да се реализира проект от собственика на този язовир", обясни той.

Николов информира, че ситуацията в страната е нормална за сезона.

14 язовира пълни с над 90% от обема

14 язовира пълни с над 90% от обема

Няма опасност от наводнения в страната, уверяват от МОСВ

Язовир "Тича" вече прелива, без да създава никакви проблеми.

Втората ситуация е в община Хайредин - два язовира каскадно закачени горният язовир, прелива през преливника, който е частично повреден и създава проблеми. Именно за него е необходим и проект. Затова се е наложило да обявят бедствено положение и да въведем плана за бедствени ситуации - наводнение.

"Започнаха инженерни работи за да намалят нивото на реката. Пряка опасност за населените места Бързина и Ботево няма - изведохме от 15 къщи девет жители при роднини. Нивата на реките в цялата страна са повишени - най-значително в Северната част. Най-високо се очаква да е нивото на река Янтра. Пряка опасност за населените места няма", заяви още Николов.

Проверяват извънредно водоемите в страната

Проверяват извънредно водоемите в страната

Заради обилните снеговалежи

По указания на МВР областните управители наблюдават критичните участъци. Те са в готовност да придприемат мерки при допълнителни указания.

В Хайредин частни фирми прекарват тежка скална маса с идеята да забавят водите на реката.
"Не очакваме опасни явления. Ситуацията в страната е под контрол", увери още Николов и допълни, че властите са готови да реагират при промяна на метеорологичните условия.