Майка изведе детето си извън България без съгласието на бащата. Това се случва няколко дни, след като страната ни влезе в Шенгенското пространство по въздух и вода, както и след други два неуспешни опита на отвличане, които са регистрирани.

Това съобщи пред БНТ Йорданка Бекирска, адвокат по семейно право. Както тя обясни, проблемът е, че вече няма гранична проверка, а такава се извършва единствено от самата авиокомпания непосредствено преди качване в самолета и тя е само, за да бъде идентифициран пътникът.

По думите й Хагската конвенция помага при такива случаи.

"Хагската конвенция е международно-правна закрила срещу родителското отвличане, което се приема за много сериозно нарушение на детските права. Както е в този случай, тъй като майката е отвляклата детето - много е грешно да се смята, че бащата трябва да води дело срещу майката. Не, българската държава трябва да води дело срещу белгийската, където е отведено детето", обясни още адвокатът.

Процедурата по връщането на детето е 6 седмици, допълни тя. От момента, когато бъде локализирано детето, белгийският съд трябва принудително да го върне на бащата тук. В България т.нар. "родителско отвличане" не е криминализрано, но в много други държави е, уточни Йорданка Бекирска.

Тя подчерта, че, ако детето е включено в шенгенската информационна система, където е регистриран риск от негово евентуално отвличане, само тогава детето ще бъде спряно да напусне Шенгенското пространство. В противен случай то свободно може да напусне Шеген с единия си родител.

Граничните полицаи с внимание към децата въпреки въздушния Шенген

Граничните полицаи с внимание към децата въпреки въздушния Шенген

Има недостиг от над 1200 полицаи на границата