Служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) подготвят стачни действия. Това заяви в ефира на БНР , икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Според нея те са отнесли всички политически своеволия, на които сме станали свидетели в последните две години - преизчислявания, добавки и включване на въпросните добавки в пенсиите.

По думите й тези хора не са били компенсирани по никакъв начин за двугодишните усилия и за увеличението на инфлацията, поради което най-вероятно ще се стигне до ефективни стачни действия. В момента върви процедурата за обявяване на ефективна стачка, уточни тя.

Ваня Григорова засегна и темите за увеличението на пенсиите и размерът на майчинството. Тя посочи, че пари има, но управляващите не искат да ги вземат от там, където ги има. Това, което се вижда от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е стандартното увеличение на пенсиите, което се случва всяка година от 1 юли, уточня синдикалиста.

Според нея това е стандартно и се прави по силата на Кодекса за социално осигуряване. Нямаме нищо извънредно. Имаме обаче запазване на минималния размер на обезщетението за безработица на нивата от преди няколко години - 18 лева на ден. Това означава 360 лева за безработно лице, което е работило, но поради някаква причина не получава пълния размер на обезщетението, което му се полага, допълни тя.

Григорова заяви, че размерът на майчинството не се осъвременява. Тя поясни, че пари има и тези пари биха могли да увеличат приходите на НОИ, ако се увеличат минималните осигурителни доходи, които от години са замразени поради бойкота на работодателите и замразяването на максималния осигурителен доход.

Правителството абдикира от задължението си да осигури приходи, за да изплаща адекватни пенсии, затова няма как да проявим разбиране, каза още тя.

Кабинетът на Радев предлага 12% увеличение на пенсиите

Кабинетът на Радев предлага 12% увеличение на пенсиите

523,04 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 юли е заложено в бюджета на ДОО