Гей парад и контрашествия се провеждат днес в София, съобщи "Нова". 15-то издание на "София Прайд" съвпадна с "Марш на семейството".

За момента няма данни за сериозни инциденти. 

Парадът в подкрепа на членовете на ЛГБТИ общността тази година се провежда под мотото "Горди да бъдем". Събитията започнаха още в ранния следобед.

Снимка 578111

Източник: Д.Петров

Пред Паметника на Съветската армия се провежда концерт.

Организаторите увериха, че няма да пречат на столичния трафик.

"Смятам, че няма разлика и любовта трябва да е равна за всички", заявиха участници.

В проявата се включиха и много чужденци.

Част от приходите ще бъдат предоставени на "Киев Прайд".

София Прайд 2022 тръгва от Паметника на Съветската армия

София Прайд 2022 тръгва от Паметника на Съветската армия

Светият Синод на Българската православна църква изрази своето неодобрение

По същото време София бяха организирани и няколко контрашествия в подкрепа на традиционните семейни ценности.

На столичния площад "Независимост" се проведе митинг под наслов "Да съхраним националните традиционни ценности", а на площад "Света Неделя" - шествие за свободата и семейството.

"Благодарение на традиционния морал, на начина, по който е зададено да бъде семейството, именно между мъж и жена, с християнски брак, сигурно е, че така са оцелели нашите различни общества от хиляди години насам", твърдят участници.

Според тях не е редно нечии права да са над тези на останалите.

Преди шествието да тръгне по бул. "Витоша", организаторите символично освободиха ято бели гълъби, като символ на традиционното семейство.

Шествието бе подкрепено от ПП МИР. 

Снимка 578112

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че по-рано през седмицата Светият Синод на Българската православна църква изрази своето неодобрение и несъгласие с организирането и провеждането на гей парада. Като мотив висшите духовници подчертават изконните истини за човечеството, че половата ориентация не е въпрос на избор.

Православната църква всякога се е обявявала за зачитането на свободната воля на човека в избора, определящ живота му. Но наред с това категорично е отстоявала моралните истини, без да се влияе от натиска на силните на деня, от модата и суетата на времето, се казва в позицията.

Забранете този морален позор "София прайд"! С този призив председателят на групата общински съветници от ВМРО в София Карлос Контрера се обърна в официална декларация към кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет. Зад документа застанаха и останалите съветници на Организацията в Столична община - Владимир Митов, Михаил Петров и Димитър Антов. 

Столичните войводи питат Фандъкова: София прайд ли завещавате на децата?

Столичните войводи питат Фандъкова: София прайд ли завещавате на децата?

Ще запазим ли културния и цивилизационен код на българския народ или ще се претопим в блатото на новото модерно?