След катастрофа на бул. Дондуков, в която вчера са ударени две ученички пред столична гимназия, от гражданската организация Спаси София се обявяват за спешно изпълнение на обещаните от кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев през миналата година мерки за пътна безопасност, които не са имплементирани на новоремонтирания булевард.

Катастрофата се случва след като две коли (шофьорът на едната от тях е бил пиян) са се движили в трамвайното трасе и удрят децата на пешеходна пътека по наскоро ремонтирания за 7 млн. лева участък от бул. Дондуков, обясняват от организацията.

Пиян блъсна дете на пешеходна в столицата

Пиян блъсна дете на пешеходна в столицата

Момичето е откарано в "Пирогов"

Спаси София считат, че тази катастрофа не би се случи ако по булеварда са изпълнени предложените трамвайни ограничители, които щяха да направят движението на колите върху трамвайното трасе невъзможно. 

Според Спаси София основна вина за инфраструктурния провал имат кметът Йорданка Фандъкова и ресорният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. 

От гражданската организация са категорични, че още не е късно да бъдат изпълнени необходимите елементи, с които комфортът и безопасността за всички по бул. Дондуков значително да бъдат повишени. Затова те още в понеделник ще внесат в Столичната община поредното си мотивирано предложение за незабавното им изпълнение.

Столичният "Дондуков" - ремонт на ремонта на ремонта

Столичният "Дондуков" - ремонт на ремонта на ремонта

Това отново навява темата за качеството на ремонтите и нуждата от "ремонт на ремонта"

Те призовават кмета и зам.-кмета на София за разумни и отговорни действия защото изпълненото до този момент не представлява безопасна среда. "Тези подобрения може да се изпълнят за няколко седмици още това лято", твърдят от Спаси София.

Те поставят въпрос на кмета Фандъкова, какви мерки ще предприеме, софиянци да не бъдат блъскани по пешеходни пътеки посред бял ден. "Надяваме се тези аргументи да бъдат достатъчни за г-н Крусев и Столичната община да не чака да се случи поредният инцидент или смъртта на някое дете, за да се вземат категорични и спешни мерки. За пореден път общината се налага да "гаси пожар", вместо да го предотврати", допълват от организацията.