Проведе се спешна работна среща между ръководството на "Български ВиК холдинг" и областните управители на Ловеч и Плевен заради ситуацията с безводието в областите и предприемането на неотложни действия за подобряване на устойчивостта на водопреносната система в областите. Това съобщиха от пресцентъра на държавното дружество.

Срещата се е провела в сградата на Областна администрация Плевен, като от страна на Холдинга присъстваха проф. Ганчо Димитров - председател на Надзорния съвет, г-жа Ирена Георгиева - изпълнителен директор, инж. Лозко Лозев - председател на Управителния съвет, г-н Атанас Бояджиев - член на Управителния съвет, г-н Владимир Бибов - член на Управителния съвет. Поканени да присъстват бяха инж. Климент Тодоров - управител на ВиК - Плевен ЕООД и инж. Данаил Събевски - изпълнителен директор на ВиК - Ловеч АД.

В хода на срещата бяха набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за двете области, които включват детайлно обследване на участъци с концентрация на аварии, реконструкция на силно амортизирани съоръжения по приоритетност, както и предприемане на действия по разкриване на незаконни присъединявания към водопроводната мрежа.

Атанас Бояджиев посочи, че като вариант за допълнителни водни количества ще се разгледат механизмите за финансиране на проекта "Биволаре", при готовност от страна на ВиК - Плевен. Той подчерта необходимостта от търсене на алтернативни варианти през стари водоизточници, след проверка на необходимите им експлоатационни качества.

Във връзка с искането за финансиране на "Биволаре" Лозко Лозев допълни, че е необходимо да се проведат срещи с ресорните институции.

Град Ловеч се водоснабдява на 95% от довеждащия водопровод "Черни Осъм". С цел намаляване на водозагубите, ВиК - Ловеч АД има проект със строително разрешение за подмяна на 1.2 км. вътрешна мрежа в града, от които са изпълнени около 600 м. Останалите 600 м. ще бъдат подменени до края на годината.

Присъстващите обсъдиха търсени решения от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на яз. Черни Осъм като дългосрочно решение на проблемите с водоснабдяването в района.

"Български ВиК холдинг" ще направи още работни срещи в най-засегнатите области с нарушено водоснабдяване.

Главчев към областните управители: Звънете на министрите, не ги жалете

Главчев към областните управители: Звънете на министрите, не ги жалете

Властта събра областните заради безводието и организацията на изборите