Близо месец след началото на отоплителния сезон живеещите в блок 119 на столичния квартал "Лозенец" се оплакаха от завишени сметки за парно. Според хората "Топлофикация София" им е начислила двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време.

Блок 119 има 20 етажа. В него живеят толкова хора, колкото в едно малко село, съобщи БНТ. За да стигне бързо топлата вода до последния етаж, в блока е изградена инсталация на два кръга. Първият кръг обслужва първите 8 етажа, като през всеки апартамент до 8-ия етаж минават по 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите, които захранват втория кръг, са две.

От няколко седмици жителите на блока са притеснени от сметката си за парно за месец октомври. "За пореден път и тази година "Топлофикация" на изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях", посочи Драгомир Стефанов, който живее в блока.

Жителите на блока обясняват, че до тази година в блока всички са получавали еднакви сметки за сградна инсталация. С новия отоплителен сезон се оказва, че "Топлофикация" начислява на абонатите до 8-ия етаж двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. Във месечната фактура на хората това е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

Хората обясняват и че преди няколко години целият блок е сменил уредите за измерване с най-модерните такива, които имат дистанционно отчитане, така че да няма разминавания и подобни изненади.

Отговорът на "Топлофикация" е, че по-високите суми се дължат на нов метод, по които се изчислява сградната инсталация в блока. Новата такса на блока е била начислена след проведена проверка. Проверката била инициирана през март месец, защото от дружеството са установили, че сградата попада в списъка с сградите, при които има повече от 50% отдадена енергия от сградната инсталация. Проверката е установила, че трябва да се начисляват суми и за т. нар. втори кръг на отоплителната инсталация в блока.

Георги Русев, мениджър на фирмата за топлинно счетоводство, обяснява, че от четирите тръби две се считат захранващи тръби. Другите две тръби, които минават транзитно за захранване на горната зона, се считат за отоплително тяло и те не са към сградната инсталация.

Според жителите на блока тези тръби не са отоплителни уреди, но ако се възприемат като такива, те трябва да имат уреди за замерване на отдадената енергия. Според Драгомир Стефанов на този въпрос "Топлофикация" казва, че на тръбите няма как да се сложат уреди, защото това всъщност са тръби. Въпреки това в сметките разхода от тръбите бил посочен като "радиатор".

Жителите на блока вече са запознали с проблема си омбудсмана, Столична община и Комисията за защита на потребителите.