Фирмите, които почистват София са готови за зимата по отношение на техниката и наличните соли. Това уверение даде столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира специализираната техника за зимно почистване в базата в Промишлена зона в кв. „Дружба”.

Над 300 машини са налични за почистването на столицата. В договорите е предвидено ако техниката не достига, да се наема допълнителна. Около 20 000 тона соли са налични във всички фирми на територията на Столична община.

Фандъкова обаче подчерта, че както винаги притесненията й са свързани с организацията. Тя визира евентуалните закъснения на фирмите.

Едновременно с това подчерта, че не бива те да излизат и предварително да насипват соли, тъй като това води до последващия проблем с дупките и запълването им.

При информация за предстоящ снеговалеж техниката трябва да излезе в 68-те точки на Столична община, за да може максимално бързо да се включи в обработването на улиците, след като завали сняг.

Както винаги, приоритетни при почистването са основните трасета на масовия градски транспорт, а след това и по-малките улици.

 Фандъкова предупреди шофьорите да са готови, че в първите часове ще се налага да се движат при зимни условия.

 До края на годината за снегопочистването са отделени 1,8 млн. лева, а за 2016 г. в проектобюджета са заложени 20 млн. лева.

 В новите договори са завишени изискванията към фирмите, в това число и санкциите към тях, които нарастват от 2-3 до 5 пъти спрямо предходните години, стана ясно от думите на зам.-кмета Мария Бояджийска.

Новото е, че те се налагат веднага при констатиране на нарушение, а не се изчакват предписания и срок за отстраняването. Санкциите са като абсолютна стойност глоба. В зависимост от нарушението някои са на декар, а други на брой според съответната дейност, която не е изпълнена.