Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО продължават да работят по отстраняването на пораженията върху електрическата мрежа в Североизточна България.

Скъсани от обледяването и силния вятър проводници, паднали стълбове и счупени изолатори, затворени пътища от снегонавяванията и паднали дървесни клони са само част от предизвикателствата пред електромонтьорите.

Докато бе възобновявано захранването на хиляди семейства в десетки населени места, виелиците продължаваха да късат проводници в нови райони и да оставят без ток други села.

Ангажираме допълнителни екипи. Момчетата работят денонощно, но продължават да възникват нови и нови аварии. Проводниците са обледени, натежават и силният вятър ги къса.“, каза инж. Димитър Димитров, отговорник на мрежови измервателен район в отдел „Вилни зони“ във Варна.

Над 400 екипа са били мобилизирани от електроразпределителната компания, снабдени с пълно работно оборудване и 250 високопроходими и специализирани автомобила за справяне с тежката ситуация.

В едно от най-засегнатите населени места, село Каменар край Варна, кметът Светослав Райков осигури селскостопанска техника за почистване на пътя, за да се ускори работата на екипите по отстраняването на аварията.

Днес 4 екипа работят в селото. В много добра координация сме с екипа, който поддържа Каменар. Когато има проблем, се обръщат към мен за съдействие или аз се обръщам към тях, но най-важното е, че вземат мерки да го отстранят.“

Усложнената пътна обстановка затрудни работата по отчета на консумираната електроенергия на клиентите на ЕНЕРГО-ПРО. Над 300 отчетника на компанията се опитват да достигнат по график до всички адреси, за да отчетат електромерите в срок.