"Няма да приемем обект, който не издържа на контрола на надзорната фирма и на хората." Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти след връчване на договорите на 15 неправителствени организации, спечелили финансиране по пилотната програма на общината "Социални иновации".

По думите ѝ за тази цел фирмите трябва да се мобилизират. Тя увери, че нейният екип ще продължи да работи без да се интересува коя е фирмата, тъй като според нея трябва да се носи отговорност на всяко ниво.

Кметът подчерта, че процесът по цялостните реконструкции на градските пространства е труден и зависи от много хора, като затова много важен е контролът и заложените по договор изисквания да се спазват.

"Много важни са санкциите и възможностите на общината да реагира тогава, когато някой не си върши добре работата", отбеляза Фандъкова.

По думите ѝ нейният е екип е доказал, че няма да се размине на нито една фирма, която се опитва да излъже или да подведе по отношение на някой обект.

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Санкциите за качество са 1,2 млн. лева, за забавяне - по 240 000 лева на ден

Тя уточни, че при забавяне на графика, фирмите дължат неустойка по 180 000 лв на ден. Фандъкова е убедена, че дори и най-големите фирми ще се замислят пред тази заплаха.

Фандъкова обърна внимание и на фразата "ремонт на ремонта", като подчерта, че тя звучи много добре журналистически, но би следвало тя да се употребява само когато наистина нещо е завършено и се прави наново.

Кметът допълни, че не липсват проблеми с недостиг на работници, но това не бил нейн проблем, а на фирмите.

За ремонтът на "Граф Игнатиев" кметът разясни, че обектът ще бъде приет едва когато забележките бъдат отстранени, като там санкцията за забавяне на срока е над 200 000 лв. на ден.

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

По думите ѝ следващата стъпка е прекратяване на договора

Припомняме, че гражданите алармираха за некачественото изпълнение на ремонта  на "Графа" като публикуваха снимки във фейсбук на тротоарите и плочките на вече готова част от булеварда.

След това от Транспорт София дадоха обяснение на критиките, като заявиха, че ремонтът е нито една от 11-те зони не е приключил.

Тогава Фандъкова бе категорична, че с пари на гражданите няма да се плаща за "калпаво свършена работа" и се закани за глоби от по 240 хиляди лева на ден за забавяне.

От "Спаси София" също сигнализираха, че ремонтът се бави с повече от месец и подчертаха, че има дупки вместо фуги, хлътвания и пропадания въпреки бетонната основа, бетонни буци около трамвайните стълбове.

Ремонтът на столичната "Граф Игнатиев" се изпълнява от същата компания - "Джи Пи Груп", която направи неуспешния ремонт пред НДК, където след няколко месеца част от плочките се надигнаха.

Стойността на проекта за ремонт на "Графа" е над 24 млн. лв. и трябва да приключи до края на годината. От фирмата вече обявиха, че са се появили "непланирани" трудности.

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Спаси София питат Фандъкова, дали десетилетни дървета ще преживеят нейния мандат

По отношение на предстоящия протест на жители на "Младост", Фандъкова посочи, че има решение за уреждането на сметките по регулация на общинския съвет, което не е подписала и няма да подпише.

По думите ѝ реално там в момента няма казус.

"Има притеснение от гражданите, но трябва да знаят, че няма движение по този казус", допълни столичният кмет.

Стана ясно още, че в този район няма подробен устройствен план и строителството към този момент е невъзможно.

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

Детската площадка в района пък е превърната в паркинг