Стотици протестиращи се събраха пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София, за да изявят недоволството си срещу поскъпването на парното и топлата вода в столицата.

КЕВР отложи решението за новите цени на парното и топлата вода

КЕВР отложи решението за новите цени на парното и топлата вода

Решението ще бъде взето на закрито заседание в петък

На протеста пристигна и обмудсманът Мая Манолова. Тя категорично заяви, че покачването на парното и топлата вода в София са абсолютно необосновани предвид падането на цените на природния газ. "Според сметките на моите експерти такова увеличение на трябва да има и мога да го обоснова с цифри", добави Манолова.

КЕВР се оправда с формулата за по-високата цена на природния газ

КЕВР се оправда с формулата за по-високата цена на природния газ

Парното и топлата вода скачат между 18% и 38%

Малко след нейното пристигне движението по булевард "княз Александър Дондуков" беше спряно от протестиращите. Въпреки молбите на служителите на реда, булевардът остава блокиран, а движението на трамвай № 20 в посока ул. Опълченска е преустановено. 

Омбудсманът беше придружена от Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. Според него протестите пред сградата на КЕВР са първото мащабно активно гражданско недоволство след протестите от 2013 година. "Хората са тук, за да изразят страховете си", добави той. Според него покачването на цените на парното и топлата вода е абсурдно и не трябва да се допуска. Очаква се КЕВР да вземе решение скоро и именно това е причината протестът да се провежда точно по това време, въпреки че много от хората, които желаят да присъстват, са на работа.

Докога ще продължава тази агония, скочиха софиянци срещу по-скъпото парно

Докога ще продължава тази агония, скочиха софиянци срещу по-скъпото парно

Готвят протест пред КЕВР

Според един от активните протестиращи пред сградата на КЕВР сметките ще започнат да надхвърлят 1000 лева, защото към тях се начисляват и консултантски такси. "Г-жа Манолова не може да вземе справка как се управлява това дружество", допълни протестиращият.

Други граждани, които се събраха да изразят недоволството си, споделиха, че това покачване на цените ще бъде фатално за пенсионерите - "... пенсионерите буквално мизеруват. След това увеличение с 30%, те ще измрат". Другите протестиращи заявиха, че ако сега се допусне подобно увеличение, много скоро ще има и други покачвания на тези услуги.

"Решенията на КЕВР нямат никакви мотиви и не са обосновани. Когато газта беше по-скъпа парното беше по-евтино. Сега газта е по-евтина, а те ще вдигат парното с 1/3 - това е недопустимо. Сега всички други стоки и услуги ще скочат заради това. Лятото мислят да качват цените и на тока", заявиха други притеснени граждани.

Ако газът поскъпне с 30% от 1 април, скачат цените на тока и парното

Ако газът поскъпне с 30% от 1 април, скачат цените на тока и парното

С около 20 % може да поскъпне топлоенергията

Хората не си обясняват защо пред сградата на КЕВР няма повече хора, които да изразят недоволството си. "Когато в чужбина вдигнат цените с 2-3%, хората блокират всичко. Тук вдигат парното с 30% ... и нищо". Въпреки това протестиращите заявиха, че броят им не определя тежестта на исканията им.

Припомняме, освен недоволните граждани срещу поскъпването на цените на парното и топлата вода скочиха и представители на бизнеса. Работодатели и представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призоваха КЕВР да преразгледа решението си за предстоящото увеличение. Те също заплашиха, че "в противен случай ще бъдем принудени да изразим недоволството си по начин, какъвто поискат нашите членове".