Между 18% и 38% се очаква да бъде поскъпването на парното и топлата вода в различните градове, сочат разчетите.

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди увеличението в цената на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година. Заявлението за това бе подадено в законовия срок в последния момент от "Булгаргаз". 
То на свой ред ще доведе и до поскъпване на парното и топлата вода. 

Още преди началото на заседанието граждани се събраха на протест пред сградата на енергийния регулатор. Окончателно решение за промяната на цените ще бъде взето след петък, когато отново предстои обсъждане.

Ако газът поскъпне с 30% от 1 април, скачат цените на тока и парното

Ако газът поскъпне с 30% от 1 април, скачат цените на тока и парното

С около 20 % може да поскъпне топлоенергията

Припомняме, преди две седмици КЕВР за трети път отложи решението си за увеличението на цената на водата в София. Самият й председател пък заяви на 9 март, че спира да дава изявления пред медиите, докато не минат предсрочните парламентарни избори.

"Увеличението на цената на природния газ е значително и ще повлияе на цената на топлинната и на високоефективната електрическа енергия", заяви пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му КЕВР не регулира цената по отношение на природния газ.

"Получаваме заявлението и търсим съответствие на заявлението с наредбата за регулиране на цените на природния газ и с договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", обясни той.

Председателят на КЕВР разясни, че във формулата за определяне цената на природния газ настъпили промени, които изискват поскъпването. С 61% е намаляла цената на природния газ до януари. Причината била в намалението на международните пазари на цената на суровия петрол, мазут и газьол, които участват в ценообразуващата формула по договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт".

Шефът на КЕВР скастри „Булгаргаз” за исканото увеличение

Шефът на КЕВР скастри „Булгаргаз” за исканото увеличение

Призова ги да предложат по-малко увеличение

"Когато взимаме решение за промяна на цените, както на природния газ, така и на другите видове енергии, които са с енергоносител природен газ, по време на 3-месечните корекции, нямаме друг механизъм, освен да отразяваме промяната на цената, в случая на природния газ", коментира Иванов.

Той поясни, че на 1 юли ще излязат с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което само ще отразят промяната на цената на природния газ.

Според Иванов тази цена няма да е активна по отношение на отоплението, тъй като решението ще бъде взето през месец април и извън отоплителния сезон. Шефът на КЕВР се надява, че нещата ще се променят до следващия отоплителен сезон. Причината е, че ще има ясен срок, който ще бъде даден на КЕВР за предоговаряне на условията с "Газпром" и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол.

С около 5 долара е поевтинял петролът от 7-8 март. Спад има и в курса на долара. Тези намаления обаче не могат да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като отчетите са до 1 март.

Шоков скок на цените на парното и топлата вода

Шоков скок на цените на парното и топлата вода

Готвят поскъпване с до 38%

Според Иванов няма основание работодателите да вдигнат цените на стоките поради повишаването на цената на природния газ, тъй като трябвало да намалят цените и когато природният газ поевтинял с 61%.

Преди заседанието граждани се събраха на протест пред сградата на енергийния регулатор. Протестиращата Цветанка Илиева заяви, че в началото на месец юни 2016 г. работна група в министерството изготвила проект на промяна на глава "Топлоснабдяване" в Закона за енергетиката. Илиева е настоявала подготвените промени в закона да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

"Вчера получих отговор от Министерството на енергетиката, че законът не е пуснат за обществено обсъждане, тъй като Бойко Борисов си подал оставка", изтъкна Илиева.

Тя запита защо служебното правителство не пусна Закона за енергетиката за обществено обсъждане. "Досега служебният министър беше изпълнителен директор на "Булгаргаз". Стана служебен министър и КЕВР иска да вдигне цената на природния газ с 30%", коментира Илиева. По думите й, в действията на КЕВР няма прозрачност при предлагането на тази цена.

Цветанка Илиева възрази по отношение на огласения вчера доклад за повишаване цената на парното, който бе пуснат за публично обсъждане. "За последните две години те са намалили цената на парното за софиянци с 22% и сега искат от раз да го качат с 22%, а през това време цената на природния газ за две години е намаляла с 87%", възмути се протестиращата.

Тя посочи, че това намаление си останало в "Топлофикация". Илиева запита кога действията на КЕВР ще бъдат публични, последователни и прозрачни за клиентите на "Топлофикация-София".

"Имам чувството, че КЕВР е някакъв настойник на "Топлофикация-София", а не регулатор", заключи Илиева.