Около 100-ина учени от БАН излязоха днес на протест в кампус 2 на Академията, където се намират Ядреният институт, институтите по астрономия, по електроника и други.

Причината за недоволството на учените е, че в самия край на кампуса, който се дели от квартал "Младост" само с една ограда, е започнало строителство от частна фирма.

И наистина в края на държавния имот вече има ограждения. 

Учени от Полша с писмо срещу българската имотна мафия

Учени от Полша с писмо срещу българската имотна мафия

Събориха къщата на Стоян Михайловски с фалшив документ, 2-ма остават на улицата

Собственикът на фирма "Деливъри тайм" Александър Георгиев оградил малка част от имота, която се намира до жилищен блок, който също е построен от неговата фирма, разказа пред news.bg зам.-директорът на ядрения институт проф. д-р Димитър Тонев.

"На 21 февруари разбираме, че се монтира в имота вътре ограда и се въвежда в експлоатация, без да се пита. Стената на имота на БАН е пробита без разрешение. Този имот се стопанисва 60 г. от БАН и няма да позволим незаконни сгради в него", категоричен бе професорът.

Той каза, че намерението е да се прави паркинг за автомобилите на блока.

От неговите думи стана ясно, че учените от БАН са подали сигнал в полицията и прокуратурата и вече са завели дело в Софийски районен съд, от община "Младост" провеждали разследване, а тази сутрин идвали на проверка и от Строителен контрол, но не успели да се свържат с фирмата, започнала строежа.

"Завели сме гражданско дело за собственост към собственика на фирмата, има висящ спор пред Софийски районен съд", уточни и началникът на правния отдел на БАН Галина Ангелова.

"За нас не бива да се допуска застрояване, това е научен комплекс на БАН, около 400 дка, предоставен на Академията поетапно с указ на цар Борис 3 от 1944 г., след това с разпореждания на МС теренът е собственост на БАН", каза тя.

На протеста присъстваха учени от всички други институти на Академията.

"Достатъчно е строителството в "Младост", бяха категорични протестиращите.

Това е първият случай, в който така агресивно се навлиза в терена на БАН, макар до него да е пълно с блокове и друг път да е имало такива случаи, коментират учените.

До оградата на БАН наистина е изникнал цял нов квартал от жилищни блокове.

"Искат БАН да се превърне в Студентски град, предвидено е да се построят небостъргачи в същия имот", коментира и друг от протестиращите доц. Николай Вутев от Ядрения институт, член на УС на БАН.