Над 100 таксиметрови шофьори излязоха на протестно траурно автошествие във Велико Търново в памет на колегата си, загинал в катастрофа на пътя София - Варна, съобщи БТВ.

Протестиращите настояват за по-голяма наказателна отговорност за шофьори, причинили тежки катастрофи, по-стриктен контрол на пътя и за прилагане на закона, който според тях не важи еднакво за всички.

Също така искат да се увеличат часовете по кормуване и са категорични, че млади шофьори не трябва да могат да управляват толкова мощни автомобили.

Припомянме, че при катастрофа на 8 юли, предизвикана от 17-годишен водач, на място загинаха двама братя - на 61 и на 68 години, на пътя София - Варна. Още същият ден таксиджии се събраха на протест пред полицията във Велико Търново, а Окръжната прокуратура поиска ареста на тийнейджъра, като на него му е подвигнато обвинение за причинена смърт по непредпазливост. 

На 10 юли съдът прекрати делото по искането на прокуратурата за налагане на постоянен арест за непълнолетния младеж понеже Окръжният съд отказа да проведе заседанието в болничната стая на подсъдимия. След инцидента 17-годишният е откаран в болница в два счупени крака.

Според експертиза, представена на 10 юли по време на заседанието от началник "Отделение за анестезиология и интензивно лечение" към МОБАЛ "Д-р "Ст. Черкезов", обвиняемият е в реанимация и здравословното му състояние не позволява извеждане от болничното заведение, предаде Нова телевизия.

С постановление от прокурор тийнейджърът е със забрана да напуска страната, а здравословното му състояние ще се следи когато то позволява довеждането му пред съда, прокуратурата ще внесе отново искане в съда за задържане под стража.

Съдът не наложи постоянен арест на 17-годишния шофьор, убил двама на пътя София - Варна

Съдът не наложи постоянен арест на 17-годишния шофьор, убил двама на пътя София - Варна

Съдът отказа да проведе заседанието в болничната стая на подсъдимия