Таксиметрови шофьори излязоха на протест пред храм-паметник "Александър Невски" в центъра на София, съобщи БНР, позовавайки се на БГНЕС. 

Те искат държавна помощ в размер на 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси и да получават съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти.

Паркираните коли са от различни таксиметрови компании. Шофьорите се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкият спад на клиенти, ще последват масови фалити.

По сметки на бранша от общо около 6000 коли в столицата в момента на работа излизат не повече от 2000.

Таксиметрови шофьори искат компенсация на предварително платения данък

Таксиметрови шофьори искат компенсация на предварително платения данък

Масови фалити застрашават таксиметровите фирми

По думите на един от протестиращите трябва да има фиксирана цена, която трябва да бъде малко по-голяма от тази, която е в момента. Някои цени в Европа нямат нищо общо с нашите, заяви той.

Друг таксиметров шофьор подчерта, че протестират, защото държавата не ги защитава и не поема никакъв ангажимент към тях. По думите му министър Горанов е нарекал всички самоосигуряващи се маргинали.

Протетираме за ниските цени, на които возим. Вече 8 години тези цени не са актуализирани, уточни той. Нямали защита и от полицията. 

Бяха направени искания за финансова помощ на бранша за осигуряване на работа за шофьорите. Информацията, която получихме, е че ще бъде съставен списък на засегнатите, заяви още един от протестиращите таксиметрови шофьори.

Той изтъкна, че общият апел е за солидарбост между хората, тъй като браншът бил един от най-засегнатите от кризата.