Търговският регистър на България остава блокиран. Това показа проверка на news.bg.

Адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) съветва по времето, когато регистърът е блокиран, да не се правят сделки между юридически лица. За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми не е имало прекъсване за толкова дълго време, коментира той пред bTV.

Трифонов се надява слуховете за хакерска атака да не са верни. Това е поредният лош сигнал към инвеститорите за икономическата среда у нас, смята юристът.

Снимка 373144

"Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август.
Министърът на правосъдието е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра", пише на страницата на Търговския регистър.

В същото съобщение се казва, че за отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.

Очакванията бяха, че от тази сутрин поетапно ще бъде отворен регистърът, който съхранява данни за фирми, дружества и сделки. Вписването на промени в търговски дружества и юридически лица все още е невъзможно, което засяга хиляди фирми у нас.

Търговският регистър започва да работи малко по малко

Търговският регистър започва да работи малко по малко

Служителите бездействат на работните си места

Работата му се възобновява поетапно, но справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от сряда, обявиха от Агенцията по вписванията. Причината е техническа, но от Агенцията по вписванията не уточняват каква точно.

От Агенцията по вписванията гарантират, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите възможност за злоупотреба с данните не съществува.

БСК притеснени от срива в Търговския регистър

БСК притеснени от срива в Търговския регистър

Искат оповестяване на причините за проблема

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

Адвокат Трифовов е скептичен, че някой може да осъди държавата за пропуснати ползи.

Работодателите искат да се възстанови дейността на Търговския регистър

Работодателите искат да се възстанови дейността на Търговския регистър

Промените в Търговския закон са пример за законодателство под натиск