В Истанбул отбелязаха тържествено 130 години  от полагането на основния камък на българската православна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква., съобщиха от Пресцентъра на Министерството на културата.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков и председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Българската църква "Св. Стефан" отразява българската национална идея, символ е на българското национално единство. Нашата молитва днес е за онези, които изградиха този величествен храм, посветена е на тяхната памет, която и днес осветява със силата на вярата, с волята за свобода и независимост, с безпределна любов към българщината. С тези думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова. "130 години това е място за поклонение на всеки българин и така ще бъде за идващите след нас", посочи Йотова, цитирана от Прессекретариата на Президентството.

"Идеята за изграждане на българската светиня естествено се ражда в периода на събуждането, на всенародния български подем, на разцвета на българската духовност и култура, който с гордост наричаме Българско възраждане. Възраждане, започнало с малката книжка на един монах - отец Паисий Хилендарски, която в недрата на робството посочи пътя към светлината през историята за славни царе и патриарси, за славни битки и победи", заяви вицепрезидентът.

Йотова посочи, че дълбокият смисъл на борбата за църковна самостоятелност е борба за признаване на българската народност и мощен стимул за революционните борби, довели до Освобождението. "В стените на този храм е вградено посланието на нашите предци "Нас ни има! "Ние сме тук!" - с нашия език, писменост, вяра и култура. Това е послание на българския народ, който със самочувствие иска своето самоопределение и възкресение", изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова цитира Стефан Богориди - най-големия дарител на българския храм: "Българи да се грижат за българската църква, българите, които са в Истанбул, техните синове."

В приветствието си вицепрезидентът благодари специално на Фондацията православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, на ръководителя й Васил Лиязе, на всички, които сплотяват българската общност и се грижат за българските културно-исторически паметници.

"Вашето присъствие тук показва, че имаме зад гърба си Майка България", обърна се Лиязе към вицепрезидента Йотова и служебния министър на културата Велислав Минеков, към посланика на България в Турция Ангел Чолаков и генералния консул в Истанбул Васил Вълчев.

"Обща е грижата ни за съхраняването на българските църкви в Истанбул и Одрин като място на памет и средище на българите. Българската държава ще продължава да подпомага всички усилия за съхраняването на тези светини от българската история", подчерта Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които се включиха във възстановяването на Желязната църква - на турската държава, на България, на дарителите.

"Вярвам, че този храм, определян като "майка на всички български църкви", ще бъде пренесен във времето пример за силата на духа на българския народ", изтъкна Йотова.

Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на църквата "Свети Стефан" е много важно събитие и определи храмът ни в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба министър Минеков произнесе Символа на вярата.

Той сподели, че трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня.

Поднесени бяха множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от г-жа Йотова, която дари икона. Министър Минеков дари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал "Шишли". То е основано преди 6 години.

Илияна Йотова: В Одрин расте интересът към изучаване на български език

Илияна Йотова: В Одрин расте интересът към изучаване на български език

Вицепрезидентът посети българските църкви и читалището в града